Порекло презимена Родионов: верзије, историја, значење

Anonim

Презиме је наследно генеричко именовање, историја сваког од њих је јединствена и индивидуална. Настали су од властитих имена, назива занимања, живота, обичаја, изгледа, надимака, карактера и изгледа наших предака.

Многи људи су заинтересовани за порекло њихових презимена. А ово није бескористан интерес. Желе да знају историју врсте, начин живота, обичаје и друге занимљиве чињенице везане за претке. Историја генеричког именовања помаже открити ове тајне. У чланку ће се расправљати о занимљивом, лијепом и еуфоничном имену Родионов, његовом поријеклу и значењу.

Образовни генерички назив

Порекло презимена Родион је повезано са правим именом. Приликом обреда крштења свака особа је од свештеника примила име цркве које је обављало главни задатак - давање личног имена лицу. Сва та имена била су укључена у листу именовања Цркве - Свеци. Према хришћанској традицији, беба је добила име у част великог мученика или свеца, на чије се сећање памти дан када је рођен или крштен.

Image

Порекло презимена Родион је повезано са именом цркве Херодион. Често су древни Словени додавали име оца имену дјетета како би показали припадност дјетета одређеном роду, као и да истакну бебу у друштву. Чињеница је да су имена крштења била малобројна, и често су се понављали да би се идентифицирала особа која користи патроним или надимке.

Дакле, порекло презимена Родион сеже до крштеничког имена Херодион, тачније његовом кратком облику - Родиону. Ово је грчко име, које се преводи као "херој" или "херој".

Свеца заштитника

Image

Порекло презимена Родионов повезује се са именом свеца. У Свиастству (црквеном православном именику) име Херодион се појавило у част свеца, који је био међу апостолима које је изабрао Исус Христ.

Апостол Херодион био је блиски рођак апостола Павла. Путовали су заједно и проповедали догме хришћанске религије. Апостол Херодион је постао бискуп града Патаре на Балканском полуострву. Он је ревно проповедао и обраћао многе погане. Љути идолопоклоници уротили су се да нападну Херодион, тукли су га камењем и штаповима. Један од нападача избодао је апостола ножем. После тога су убице побегле, оставивши Херодион да умре. Господ га је подигао на ноге и учинио их светима.

Хистори хистори

Image

Познат је древни род Родионов, чији корени датирају из 16. века, а род је укључен у 6. део генеалошке књиге Симбирске провинције.

У 16. веку, међу богатим и племићким породицама, почеле су да се консолидују наследна породична имена. То су били посесивни придеви који су указивали на име главе генса. Тако су потомци Родиона на крају добили породично име Родионов.

Јевисх версион

Постоје многа погрешна мишљења о националности једног или другог презимена. Неки се сматрају традиционално Јеврејима, другим Немцима и неким Русима. Родионов - Јеврејско презиме? На ово питање је тешко одговорити недвосмислено. На пример, многи верују да су типична јеврејска презимена Абрамович, Катзман, Коен, Малкин, Ривкин и други. Имена са суфиксима "-ицх" и "-ски" сматрају се јеврејским. У ствари, то је најчешће пољско или украјинско генеричко именовање.

Image

Сматра се да су имена са суфиксима "-ов", "-ин" - типично руски. Али у Русији постоје имена нејеврејског порекла која носе Јевреји: Новиков, Јаковљев, Козаци, Закхаров, Пољаков. Масовна миграција Јевреја у Русију почела је за време владавине Катарине Велике. Да би се асимилирали са локалним становништвом, Јевреји су добијали имена као Руси. Из тог разлога, тешко је одговорити на питање, је ли то или оно јеврејско име или не.

Порекло имена Родионов: националност. Преваленција презимена

Презиме Родионов је 50% Рускиња, 10% има белоруске корене, 5% Украјинце, а 30% је са језика народа Русије (Мордовски, Татарски, Башкирски, Бурјатски). Приближно 5% презимена је српског и бугарског порекла.

У сваком случају, презиме је изведено из надимка, имена, занимања или мјеста пребивалишта оснивача овог презимена.

Сада је веома тешко утврдити тачно место и време настанка Родионовог имена, пошто је његово формирање трајало више од једног века, овај процес је био сложен и двосмислен.

Занимљиви Чланци

Aeracija yra ... aeracija

Užsienio prekybos operacijos: rūšys ir formos. Užsienio prekybos apyvarta

Hugo Reyes - amerikiečių serijos „Lost“ pobūdis

Kokie grybai auga pagal pušį ir egles?