Kaj je leksikon sodobnega človeka?

Anonim

Koliko besed misliš, da povprečna oseba ve? Vsi se spominjajo slavnega odlomka iz nesmrtnega dela E. Petrov in I. Ilf "Dvanajst stolov" o primerjanju besedišča Shakespeareja in Ellochka-Kanibalizma. Enak citat lahko navedemo kot potrditev hipoteze, da je leksikon osebe odvisen od tega, kaj je ta oseba. Na primer, besedni zaklad neobrazovane osebe ali majhnega otroka bo več sto; pismen - nekaj tisoč.

Image

In v takih genijah, kot so Puškin ali Shakespeare in do petnajst tisoč. Mimogrede, na račun slednje je treba pojasniti. Štiristopenjski "Slovar jezika Puškina" ima 21.191 besed. Znanstveniki so prešteli toliko besed, ki so jih uporabili v vseh pismih in delih slavnega ruskega pesnika. Besedo velikega angleškega dramatika ima malo manj - približno petnajst tisoč besed. Toda po nekaterih poročilih je okoli osemnajst tisoč. V zvezi z navadnimi ljudmi slika izgleda nekoliko drugače. Najprej pa poglejmo, kaj je leksikon. Definiramo tudi pojme pasivnega in aktivnega besedišča. Torej …

Kaj je leksikon?

Od starodavne grščine dobesedni prevod pomeni "besedo", "obračanje govora". Natančna opredelitev leksikona je: kombinacija besed jezika, dela besed ali jezika, ki ga govori določena oseba ali določena skupina ljudi. Slovar je osrednji del jezika, ki imenuje, oblikuje in prenaša znanje o vseh pojavih ali predmetih. Z drugimi besedami, to je jezikovni oddelek, ki preučuje besede, izgovorjavo, kompozicijo govora itd.

Image

Pasivni in aktivni slovar

Ko gre za določeno vrsto besed, ki jih oseba dnevno uporablja v svojem govoru, ki jih uporablja za izražanje svojih občutkov in misli, to pomeni aktivno besedišče. Uporabo in kombinatoriko takšnih besed lahko spreminjamo. Toda to je še vedno "orodje" misli, čustev, dejanj. Če oseba ne uporablja določenih besed, vendar pozna njihov pomen (pogosto zelo približen), se uči v berljivem besedilu, to pomeni pasivni besednjak. Pasivni leksikon vsebuje besede posebne rabe: neologizmi, arhaizmi, posojilne besede, številni dialektizmi in podobno.

Število besed v leksikonu

Image

Treba je opozoriti, da se vrnemo k vprašanju, kaj je leksikon, da so aktivni in pasivni slovarji vsakega posameznika individualni. To je odvisno od starosti, poklica, splošne kulturne ravni, osebnih lastnosti, okusov in celo kraja bivanja osebe. Po statističnih podatkih je aktivni besednjak odrasle osebe z višjo izobrazbo sedem do devet tisoč besed. Pasivna - štiriindvajset štiri tisoč. Čeprav v vsakodnevni komunikaciji obvladujemo le eno ali dve tisoč besed. Rečeno je, da so možnosti človeškega spomina skoraj neskončne. Zato lahko varno povečate svoj besednjak in se naučite tujih besed, s čimer bogatite ruski leksikon.

Zanimive Članki

Aeracija yra ... aeracija

Užsienio prekybos operacijos: rūšys ir formos. Užsienio prekybos apyvarta

Hugo Reyes - amerikiečių serijos „Lost“ pobūdis

Kokie grybai auga pagal pušį ir egles?