Regizor de film Nagisa Oshima: filmografie completă, biografie și fapte interesante

Anonim

Nagisa Oshima - regizor, actor de film, scenarist din Japonia. Este câștigătorul premiului principal al Festivalului de Film de la Cannes în 1978. Dramă erotică "Imperiul sentimentelor" Nagisa Oshima 1976 - cea mai controversată lucrare din cariera regizorului.

biografie

Nagisa sa născut pe 31.03.1932 în orașul japonez Kyoto. Tatăl său era un funcționar public, inginer. Tatăl lui Oshima a murit devreme, lăsând băiatul fără mijloace de trai.

Image

După absolvirea școlii, Nagisa a intrat la Universitatea din Kyoto în specialitatea "Istoria politică". În anii studenților, directorul Nagisa Oshima a participat la mișcarea de guvernământ japonez de opoziție. Din acest motiv, după ce a absolvit universitatea în 1954, tipul nu a putut obține un loc de muncă.

Într-o încercare disperată de a-și câștiga o viață, Nagisa trece testul de intrare la studioul de film Shochiku. Este angajat ca director asistent. Acest eveniment fatal a determinat viitoarea viață a lui Oshima.

Cariera începe

Deja în 1956, Oshima cuceri în mod activ industria cinematografică. Acum el nu este doar un director asistent, ci și un critic de film și editor al revistei cinematografice Eiga hihyo, pe care a fondat-o împreună cu criticul japonez Tadao Sato. Primul său regizor de filme trage în 1959.

Image

Această imagine este "Strada iubirii și a speranței". Posibilitatea de a-și împușca propriul film a fost prezentată tipului, datorită faptului că societatea de film a suferit o criză financiară și nu a putut să plătească pentru filmele scumpe ale unor regizori celebri.

Deja în prima jumătate a anilor '60, Nagisa a devenit fondatorul și liderul "noului val" al cinematografului japonez. În filmele sale, el a dezvăluit adesea tema tineretului și a criticat societatea care sa format în Japonia după al doilea război mondial.

Unul dintre filmele acestei perioade, "Istoria tinerilor cruzi", a fost lansat în 1960.

Cel de-al patrulea film din cariera regizorului "Noapte și ceață în Japonia" a fost lansat în 1960. Filmul, care îi spunea spectatorilor despre mișcarea de opoziție japoneză, a fost eliminat din spectacol la trei zile după eliberarea sa. Această decizie inechitabilă ia obligat pe Oshima să părăsească studioul unde a lucrat și să-și înființeze propria companie de film. Noua companie de film a fost numită Sozosha.

Prima lucrare regizoare - imaginea "Strada iubirii și a speranței"

Filmul a fost lansat în 1959. Banda de doar 62 de minute spune despre un băiat numit Masao, care locuiește împreună cu mama lui bolnavă și sora mai mică. Familia are un timp greu. Masao încearcă să-și găsească un loc de muncă pentru a-și ajuta mama, dar vrea ca băiatul să continue să obțină o educație. Familia primește bani din vânzarea de porumbei, care, trăind puțin cu cumpărătorii, se întorc la băiat. O fată dintr-o familie bogată încearcă să ajute cumva o familie săracă.

Image

Filmul vede actorii: Hiroshi Fujikawa, Yuko Motizuki, Yuki Tominaga, Michio Ito, Kakuko Tino, Fumio Watanabe, Fujio Suga.

Studioul independent de film Sozosha

În propriul său studio de film, regizorul putea să filmeze tot ce dorea. Primul film pe care la făcut aici, "Keeping Bovine", a criticat puternic rasismul și cruzimea în societate. Scena filmului sa bazat pe povestea lui Kenzaburo Oe.

Tema rasismului și a cruzimii societății a fost interesantă pentru regizorul următorului deceniu.

O altă lucrare strălucitoare a maestrului pe aceeași temă este filmul "Death Penalty". Imaginea a fost lansată în chirie în 1968. Vederea critică a regizorului și dramă a operei a atras de această dată publicul din alte țări. Filmul a participat la programul Festivalului de Film de la Cannes din competiție. Acesta a fost primul pas al lui Oshima spre faima lumii.

În 1973, Oshima a decis să-și închidă studioul și să-i desființeze pe angajați.

Imagine despre rasism "Bovine continut"

Filmul dramatic "Conținutul bovinelor" a fost lansat în 1961. Complotul se bazează pe povestea unui pilot negru din America, al cărui avion a fost doborât de japonezi. Acțiunea are loc în vara anului 1945. Pilotul este rănit. Autoritățile japoneze nu doresc să aibă grijă de prizonier, iar țăranii locali sunt forțați să-și decidă soarta. Țăranii care trăiesc deja nu sunt ușor. Pilotul este lasat sa traiasca intr-un grajd. În ciuda faptului că sănătatea sa se îmbunătățește cu timpul, viața lui nu poate fi numită plăcută. Locuitorii fac americanul negru străin un țap ispășitor și îl învinovățesc pentru toate problemele lor.

Criticii au descris acest film ca o bandă plină de abuz, ură și disperare. Rolurile filmului au fost realizate de: Rentaro Mikuni, Toshiro Isido, Hugh Heard, Esi Kato, Akiko Koyama, Taruko Kisi, Eko Mihara și alți actori.

Lucrări la televiziune, lucrări literare

În 1973, Oshima acceptă o ofertă de a deveni o serie de programe de televiziune despre dificultățile care apar în viața femeilor, despre tot felul de probleme familiale cu care trebuie să se lupte. Spectacolul "School of Wives" sa bucurat de o popularitate considerabilă în rândul publicului. Închinând propriul studio de film, Nagisa începe să scrie cărți.

Film Studio Oshima

Fără cinema Nagisa a supraviețuit numai doi ani. Deja în 1975, a înființat un nou studio de film, numit Oshima. În 1976, cel mai faimos film al lui Oshima, Imperiul Sentimentelor, a fost eliberat. Nagisa Oshima, 1976, pentru care era dificil, dar interesant, a decis să provoace privitorul cu noua lui creație. Pictura "Imperiul simțurilor" este un amestec de dramă și pornografie absolută. Banda atinge relația dintre sex și politică, pe care Nagisu a fost interesată în anii precedenți.

Din 1978, regizorul a fost implicat în mai multe proiecte internaționale. Filmele sale, cum ar fi Empire of Passion în 1978, Crăciun fericit, Mr. Lawrence în 1983, Max, My Love în 1986 sunt lansate.

Image

Imaginea "Max, dragostea mea" a primit recenzii foarte proaste în presă. Directorul a suferit mereu critici, așa că, după o astfel de reacție la filmul său, și-a părăsit activitatea în cinematografe de mulți ani și a început să lucreze la proiecte de televiziune.

Dramă erotică "Imperiul de sentimente"

Filmul este o producție comună a Franței, iar Japonia a fost lansată în 1976. Imaginea are loc în anii 1930 în orașul Tokyo. Proprietarul unui conac bogat Kitizzo are o pasiune pentru servita lui Abe.

Image

Kitizo se îndepărtează din ce în ce mai mult de soția sa și închiriază un apartament pentru amantă. Locuitorii orașului numiți omul bogat și perverții servitoarei sale, pasiunea atrage iubitorii tot mai puternici. Ei încep să utilizeze strangularea pentru a obține mai multă plăcere de la sex. Într-o zi, Abe îi strânge prea mult pe stăpânul său și moare. Apoi, femeia taie organele sexuale ale iubitului ei și pleacă să se plimbe în jurul orașului cu ei. Filmul se bazează pe evenimente reale.

Rolurile din film au fost realizate de: Tatsuya Fuji, Aoi Nakajima, Eiko Matsuda, Akiko Koyama, Taiji Tonoyama și alți actori.

documentare

Cunoscut sub numele de documentar Nagisa Oshima. De această dată, atât criticii, cât și spectatorii i-au plăcut filmele. El a luat doar două lucrări. Acesta este "Kyoto, locul de nastere al mamei mele", care a aparut la televiziune in 1991 si "O suta de ani de cinema japonez", lansat in 1994.

Viața personală

Soția lui Nagisa Oshima este actrița japoneză Akiko Koyama.

Image

Rezultatele vieții

Timp de patruzeci de ani de activitate creativă, regizorul a filmat doar 28 de filme. Ele nu numai că ne arată cum a văzut Nagisa lumea, ce sentimente a trăit în viața sa, dar și să-i cunoască pe spectatori cu evoluția cinematografiei japoneze.

Image

De fapt, istoria cinematografiei japoneze de la Nagisa Oshima este reflectată pe deplin în filmul documentar "100 de ani de cinema japonez", publicat în 1994. În ea, Oshima rezumă nu numai întregul cinematograf japonez în ansamblu, ci și activitatea sa creativă.

moarte

Pe scenă în 1995, regizorul a fost lovit de un accident vascular cerebral. În ciuda unei boli grave, regizorul decide să facă un alt film. Imaginea "Tabu" Nagisa va fi finalizată abia în 1999, fiind într-un scaun cu rotile.

Directorul a murit într-un spital din Fujisawa de la pneumonie la 15 ianuarie 2013, la vârsta de 80 de ani.

Nagisa Oshima: Filmografie completă

Ce filme a făcut regizorul de-a lungul anilor carierei sale? Aceasta este:

 • În 1959, filmul "Strada iubirii și a speranței".
 • În 1960, formația dramatică "Cimitirul soarelui", "Istoria tinereții crude" și "Cimitirul soarelui".
 • În 1961, imaginea "Conținutul bovinelor".
 • În 1962, filmul "Rise of Christians".
 • În 1963, filmul "Prima aventură a unui copil".
 • În 1965, pictura "Plăcerea trupului" și "Diary Junbogi".
 • În 1966, caseta "Violența la amiază".
 • În 1967, filmele "The Art of Ninja. Album", "Summer in Japan: dubla sinucidere" și "Studiul cântecelor obscene japoneze".
 • În 1968, filmul senzațional "Pedeapsa cu moartea și întoarcerea a trei bețivi".
 • În 1969, imaginea: "Boy" - primul film color Nagisa, "Jurnalul unui hoț de la Shinjuku".
 • În 1970, caseta "Story a spus după războiul din Tokyo".
 • În 1971, filmul "Ceremonia".
 • În 1972, drama "Sora de vară".
 • În 1975, pictura "Bătălia de la Tsushima".
 • În 1976, filmul "Imperiul simțurilor".
 • În 1978, banda "Imperiul pasiunii".
 • În 1983, filmul "Crăciun fericit, dle Lawrence".
 • În 1986, imaginea "Max, dragostea mea".
 • În 1991, documentarul "Kyoto, locul de naștere al mamei mele."
 • În 1994, filmul documentar "100 de ani de cinema japonez".
 • În 1999, filmul "Tabu".

Articole interesante

Eksotiske frugter - et lagerhus af vitaminer og mineraler

Hvor og hvordan dannes en vulkan? Hvordan dannes en vulkanudbrud?

Rumæniens præsident, hans vigtigste funktioner og beføjelser. Fuld liste over rumænske præsidenter

Hvad skal man hen til en restaurant: tips i valg af et stilfuldt billede, foto