Amur leopard Daleki istok: opis, fotografija

Anonim

Ljudi obično misle da su leopardi predstavnici afričke savane, iako se rijetka podvrsta leoparda može naći na Dalekom istoku naše zemlje, kao iu sjevernoj Kini. Ta je podvrsta nazvana Amurskim leopardom na Dalekom istoku. Poznat je i kao amurski leopard.

Image

Ovaj je grabežljivac uvršten u Crvenu knjigu. Pripada podvrsti, koja je na rubu izumiranja. Stanovništvo Dalekoistočnog leoparda danas je u kritičnom stanju.

U isto vrijeme, trenutak kada je Amurski tigar - njegov slavni “rođak” - povećao broj stanovnika daje nadu za očuvanje ove podvrste. Vjeruje se da se amurski leopard, čije su fotografije prikazane u ovom članku, može spasiti provedbom različitih projekata zaštite okoliša.

Image

Opis pasmine

Ovaj leopard ima mnoge karakteristike od ostatka mačke. Ljeti vuna dostiže 2, 5 centimetra, a zimi zamjenjuje 7 centimetara. U hladnom vremenu amurski leopard ima laganu boju dlake s crvenkasto-žutim nijansama, ljeti prevladavaju zasićeni i svijetli tonovi.

Amurski leopard na Dalekom istoku (fotografije životinje prikazane u ovom članku) ima duge noge koje mu omogućuju da slobodno hoda po snijegu. Težina mužjaka doseže 48 kg, iako postoje i veći predstavnici pasmine - 60 kg. Ženke teže do 43 kg.

Image

stan

Početkom 20. stoljeća leopard je pronađen na jugu Sikhote-Alina, kao i na jugozapadnom dijelu jezera Khanka, premda se u posljednjih nekoliko godina tamo nije vidio. Trenutno, amurski leopard živi u planinskim predjelima jugozapadnog dijela Primorskog teritorija, gdje daje jasnu prednost cedro-crnoj jeli i širokim listopadnim šumama. Manje je voljan naseljavati listopadne šume, osobito pirogene hrastove šume, čija područja rastu zbog godišnjih požara.

Ovaj predstavnik obitelji Cat odabire područja s strmim obroncima, neravnim terenima, slivovima i izdancima stijena. Trenutačno se njegov raspon smanjio na kritičnu veličinu i obuhvaća samo ograničenu površinu šuma od 15 tisuća km² (u Primoryju, od zaljeva Posyet do rijeke Razdolnaya, kao i na granici s DPRK-om i NRK-om).

Image

Povijesna distribucija

Danas se raspodjela podvrste smanjila na mali dio povijesnog početnog raspona. U početku, Dalekoistočni leopard živio je u sjeveroistočnom dijelu Mandžurije, u provincijama Heilongjiang i Jilin, uključujući, štoviše, na Korejskom poluotoku.

Životni ciklus i reprodukcija

U amurskom leopardu pubertet počinje u dobi od 3 godine. U divljini, očekivano trajanje života je oko 15 godina, dok je u zatočeništvu 20 godina. Amurski leopard ima sezonu parenja u proljeće. Leglo uključuje 1-4 mladunčeta. U dobi od tri mjeseca dolazi do njihovog odbića, dok mladi postaju samostalni nakon 1, 5 godine, ostavljajući majku da vodi jedan život.

Image

Društvena struktura

Amurski leopard (slike s prikazom u ovom članku) preferira jedan noćni način života. Ali nakon parenja, neki muškarci mogu ostati sa svojim ženkama, kao i pomoći u podizanju mladih. Često se događa da nekoliko muškaraca istodobno teži jednoj ženki, a također se bore za mogućnost parenja s njom.

hrana

Temelj njezine prehrane čine srna, rakunski psi, zečevi, sitni svinje, jazavci i pjegavi jeleni.

Image

Glavne prijetnje

Amurski leopard na Dalekom istoku od 1970. do 1983. izgubio je više od 80% svog teritorija. Glavni razlozi bili su: požari, šumarska industrija, kao i transformacija zemljišta za poljoprivredu. Ali sve nije izgubljeno. U ovom trenutku postoje pogodni šumski prostori za životinje. Teritorija je moguće zaštititi od štetnog utjecaja ljudi, a time i povećanja veličine populacije.

Nedostatak plijena

Treba napomenuti da u Kini postoje ogromna područja koja su pogodna staništa, dok razina opskrbe hranom nije dovoljna za održavanje populacije na odgovarajućoj razini. Količina plijena može se povećati zbog regulacije korištenja šuma od strane stanovništva, kao i usvajanja mjera za zaštitu kopitara. Da bi preživio, Dalekoistočni leopard treba ponovno ispuniti svoje izvorno stanište.

Image

Ilegalna trgovina i krivolov

Amurski leopard neprestano je podvrgnut ilegalnom lovu zbog uočenog i lijepog krzna. Istražni tim proveo je pokus pod pokrićem 1999. godine: uspjeli su stvoriti kožu muškog i ženskog leoparda Dalekog istoka, nakon čega su ga prodali za 500 i 1.000 dolara.

Ovaj pokus pokazuje da postoje ilegalna tržišta za takve proizvode i nalaze se u blizini životinjskih staništa. Sela i poljoprivreda okružuju šume u kojima žive ove životinje. To stvara pristupačnost šumama, a krivolov je ovdje ozbiljniji problem nego u regijama udaljenim od ljudi. Ta se okolnost odnosi i na leoparde i druge životinje koje su izložene istrebljenju radi novca i hrane.

Image

Sukob s čovjekom

Treba napomenuti da je amurski leopard (slika životinje kojoj se divi ljepotom) posebno ranjiva, budući da su jeleni dio njezine prehrane. Doprinos osobe ukupnom smanjenju broja jelena, zbog vrijednosti svojih rogova, sprečava leoparda da dobije dovoljno hrane.

Zbog pada populacije jelena, leopardi često idu na uzgoj sobova u potrazi za hranom. Vlasnici tih zemalja često ubijaju životinje, štiteći svoja ulaganja.

Image

parenje životinja u bliskom srodstvu

Amurskom leopardu također prijeti izumiranje zbog malog broja stanovnika, što ga čini ranjivim na razne katastrofe, uključujući bolesti, šumske požare, promjene u stopama mortaliteta i plodnosti, omjeri spolova, depresiju inbridinga. Treba napomenuti da su rodbinske veze promatrane u prirodi, što znači da može dovesti do različitih genetskih problema, uključujući i smanjenje nataliteta.

Takvi se parovi javljaju u određenim populacijama velikih mačaka, iako u malim populacijama ne dopuštaju izlazak. Istraživanja su pokazala da je kod odrasle ženke prosječni broj teladi značajno smanjen.

Image

Nažalost, trenutno se situacija s amurskim leopardom može smatrati zaista katastrofalnom - na primjer, tijekom proteklih dvadeset godina njezino je stanište u našoj zemlji gotovo prepolovljeno, a broj se smanjio nekoliko desetaka puta. Zbog toga je danas amurski leopard zaštićen.

Crvena knjiga Ruske Federacije pripisivala je životinju prvoj kategoriji kao najrjeđu, koja je na rubu izumiranja, s vrlo ograničenim dometom, čija je glavna populacija unutar naše zemlje. Istodobno, leopard je uvršten u Aneks Prve konvencije CITES-a i Crvene knjige Saveza očuvanja prirode.

Zanimljivi članci

Topul celor mai interesante fotografii luate de jurnaliști săptămâna trecută

Lacul de Argint (Gatchina). Emerald mirare

Gotic ornament în arhitectură și interior

Ekaterina Safronova - soția lui Kerzhakov