Переднеазіатський леопард. Зникаючий вид. опис

Anonim

Леопард є представником сімейства котячих, який захоплює своїм привабливим, строкатим забарвленням. Ці хижаки відносяться до роду пантер і між собою розділені на підвиди. Найбільшим представником даного виду вважається Переднеазіатський леопард, який в даний час знаходиться під особливою увагою у захисників живої природи.

Зовнішній вигляд

Image

Як у більшості леопардів, у цього підвиду є характерні контрастні плями, розкидані по всьому тілу, на спині вони мають більший діаметр. Основне забарвлення сірувато-охристий, до зими ці кішки змінюють відтінок, набуваючи більш блідий колір. Плями завжди залишаються чорно-бурого тони. Шерсть досить м'яка і коротка незалежно від пори року. Переднеазіатський леопард має струнке, злегка довгасте тіло. У холці він може вирости до 76 см. Довжина тіла кішки в середньому дорівнює 170, хоча є особини розміром всього 126 см або, навпаки, досягли 183 см. Самки, як правило, дрібніше. Хвіст тваринного трохи коротше тіла - від 94 до 116 см. Вуха хижака округлої, невеликий форми. Вага кішки варіюється близько 60 кіло.

Спосіб життя

Image

В основному цей хижак проживає в одній місцевості, не кочуючи з місця на місце. Він може здійснювати невеликі переходи слідом за здобиччю. Зазвичай Переднеазіатський леопард селиться в місцях проживання копитних. Також він прагне уникати засніжених районів. Активне життя починається ближче до вечора і триває до самого ранку. Якщо погода прохолодна, хижак може з'явитися днем. Стиль полювання у цього звіра - «подкарауливанием», зрідка може погнатися за здобиччю. Ці котячі зовсім гидливі і поїдають свою жертву разом з кишками. Також вони можуть харчуватися напіврозкладеними трупами звірів, а залишки ховають в чагарниках або інших відповідних укриттях. В основний раціон входять дикі копитні. Але звір не відмовиться навіть від дикобраза, лисиці, птахів, зайців, дрібного хижака або від гризунів. На домашню худобу практично не нападає, тільки лише по крайньої необхідності в занадто снігові, тривалі зими. Натура тваринного досить обережна. Намагається ховатися, але якщо виявиться пораненим, щоб захистити себе, може напасти на людину.

Image

Де ж мешкає леопард Переднеазіатський? Фото тваринного показує, що йому близькі розсипи каменів і скельні місцевості. Звичайно, для життя цього звіра необхідно укриття, тому його можна зустріти частіше в ущелинах, всередині яких протікають річки. Але також він водиться в листяних лісах і може відпочивати на деревах.

кошенята

Image

У три роки леопард готовий до розмноження. Гон зазвичай випадає на грудень-січень, і приблизно в квітні з'являються кошенята. Самка може принести до 4 малюків, але частіше в посліді 2 або 3 дитинчати. Протягом трьох місяців молодняк харчується молоком, далі мати починає годувати їх дичиною. Кошенята тримаються з самкою приблизно півтора року, після чого вони йдуть на «вільні хліби».

зникнення виду

На жаль, привабливий забарвлення став принадою для браконьєрів, які з особливою жадібністю полювали на леопардів. Також скорочення виду пов'язано з діяльністю людини, який відібрав у тварини його територію проживання, через що знизилася поголів'я копитних, якими харчувався леопард. Третім фактором миттєвого скорочення особин є навмисне знищення, оскільки його зарахували до тварин, які завдають шкоди домашньому поголів'ю. У більшості закавказьких республік Переднеазіатський леопард був схильний до винищення цілий рік, як і вовк. У підсумку, за сучасними підрахунками в світі налічується лише 870 - 1300 тварин цього підвиду. Найбільше цих котячих проживає на свободу в Ірані там їх приблизно 550 - 850 голів. Також вони водяться в Афганістані, але там їх не набереться більше 300 особин. Трохи менше живе в Туркменістані, близько ста. У Вірменії і Азербайджані цих плямистих всього по десятку. У Грузії, Туреччини та Нагірному Карабаху по 3 - 5 особин.

Image

Сьогодні всі дії, які ведуть до винищування плямистого хижака, заборонені не тільки в Росії, але також у всіх місцях його проживання. Влада прагне відновити популяцію тварини, яка вже занесено в Червону книгу. Планується, що на території Росії через 15 років буде відновлена ​​популяція тваринного, і так буде врятований Переднеазіатський леопард. У Краснодарському краї для здійснення цього в національний парк були заселені два самця, виловлені на свободу в Туркменії і дві самки, що надійшли з Ірану. На потомство цих пар покладаються практично всі надії. Планується відновити популяцію даного тваринного на Кавказі, адже до 20 століття цей вид леопарда мешкав у всіх гірських ділянках цього краю.

на монетах

Російський Ощадбанк відчеканив сім нових монет із серії «Збережемо наш світ». Грошову колекцію із зображенням рідкісних тварин країни на цей раз поповнив Переднеазіатський леопард. Монета цієї серії була показана світу в 2011 році. Всього було викарбовано сім «леопардів» різних номіналів, три з них виготовлені зі срібла і чотири з золота.

опис монет

На аверсі кожної номіналу є традиційне зображення двоголового орла, у якого крила «дивляться» вниз, під ним є напис «Банк Росії». Навколо обрамлення з точок записаний номінал монети, проба з позначенням металу, рік карбування і знак монетного двору. На реверсі зображений леопард в різних позах і діях. Задній план оформлений обрисами природи. Знизу кожна монета «Переднеазіатський леопард» - 11 має уздовж канта напис «Збережемо наш світ».

Цікаві статті

Lyubka-Doppel (Platanthera Bifolia). Lyubka zweiblättrig - Nachtviolett

Einjährige Trockenblume (Immortelle): Beschreibung, Lebensraum, heilende Eigenschaften

Kurze Biographie von Talakova Jenna

Edler Spinell: Sorten, Beschreibung, Eigenschaften des Minerals, praktischer Wert