Tsetse fly

Anonim

Muha tsetse ima slavo izjemno nevarne žuželke. Lahko povzroči bolezen pri ljudeh in živalih, imenovanih tripanosomijaza. Obstajata dve obliki te okužbe: Rodezijska tripanosomijaza, včasih imenovana vzhodnoafriška in gambijska ali zahodnoafriška. Rodezij se prenaša z živali na živali in večinoma prizadene govedo, konje, divje parkljarje. Gambijska oblika je pogosta pri ljudeh in se običajno imenuje spalna bolezen. Tsetse leti samo v Afriki. 22 znanih vrst te žuželke. Aktivna je ves dan in se hrani izključno s krvjo.

Večina žuželk je običajno nepazljiva starša. Samica položi jajca in muhe, tako da mladi sami preživijo. Tsetse muhe se od drugih žuželk razlikuje po tem, da zelo skrbno obravnava svoje potomce. Samica odlaga eno jajce, vendar ga ohranja na varnem mestu - v maternici. Jajce se spremeni v ličinko, ki raste s hranjenjem s tekočino, ki je bogata z maščobami, ki jo znanstveniki imenujejo "intrauterino mleko". Ko ličinka popolnoma napolni maternico matere, jo sprosti v vlažno zemljo. Ličinka se skriva in se takoj pokanja.

Študije so pokazale, da "mleko" vsebuje encim sfingomilinazo, ki se aktivira v kislem okolju prebavnega trakta ličinke. Sphingomyelinase sodeluje pri presnovi maščob in nastanku celičnih membran. Ta encim ima podobne funkcije pri sesalcih in muhah tsetah med dojenjem, kljub ogromni evolucijski razdalji med temi razredi. Poleg parazitskega organizma, tripanosomov, obstaja še ena bakterija, ki živi v njenem prebavnem traktu, ki je hkrati s svojim gostiteljem evoluirala milijone let, endosimbiotično bakterijo Wigglesworthia glossinidia. Žuželki zagotavljajo hranila, odvisno od tega, ali se muha lahko razmnožuje. Morda bodo to znanje nekoč uporabili znanstveniki, da bi preprečili širjenje bolezni. Ko se bakterije odstranijo iz žuželke, lahko znanstveniki zmanjšajo njeno plodnost in posledično prenos bolezni.

Ugriz muhe tsetse je zelo nevaren. Je nosilec majhnih enoceličnih organizmov tripanosomov, ki so približno velikosti rdečih krvnih celic. Obstaja več vrst parazitov, razdeljenih v kategorije glede na njihov učinek na vretenčarje. Nekatere vrste ne povzročajo nobenih zdravstvenih težav, medtem ko so druge vrste zelo nevarne. V procesu hranjenja jih žuželka pridobi od okuženih vretenčarjev in jih nato prenese na neokužene živali s slino.

Tripanosom nekaj dni živi v prebavnem traktu žuželke, nato pa se preseli v žleze slinavk. Tetse muhe se najverjetneje ne odzove na te parazite, vendar je povsem mogoče, da povečajo možnost preživetja insektov. Dejstvo je, da so se tripanosomi bistveno razvili in oblikovali svoj življenjski cikel, ki zahteva določen čas, odvisno od lastnikov.

Morfološko, žuželka obstaja v dveh oblikah: ličinka tretjega starostnega obdobja (ko je ločena od matere) in odraslega posameznika.

Odrasla muha tsen je razmeroma velika žuželka, dolga 0, 5 do 1, 5 centimetra, z dobro opredeljenimi znaki. Ima veliko glavo z značilnim hrbtom, velikimi očmi in nenavadnimi antenami, ki imajo na koncih razvejane dlake. Prsni koš je precej velik, trebuh je širok, vendar ne podaljšan, krajši je od kril, ki imajo pred njimi posebno oznako: segment, ki spominja na sekiro.

Zanimive Članki

Topul celor mai interesante fotografii luate de jurnaliști săptămâna trecută

Lacul de Argint (Gatchina). Emerald mirare

Gotic ornament în arhitectură și interior

Ekaterina Safronova - soția lui Kerzhakov