Кращі книги по фінансовій грамотності: рейтинг, опис та відгуки

Anonim

Фінансова безграмотність є дуже небезпечною, адже вона не просто прирікає людини на животіння в бідності, а й знищує будь-який шанс на поліпшення ситуації. Людина приймає все більш невдалі рішення, а значить, може дозволити собі все менше. Для того щоб так не відбувалося, потрібно читати кращі книги з фінансової грамотності. Але не просто бездумно перегортати сторінки, а застосовувати отримані знання на практиці!

Image

Тест на фінансову грамотність

Аннамарія Лусарді з Дартмутського коледжу і Олівія Мітчелл з Університету Пенсільванії провели опитування жителів 14 країн світу для того, щоб дізнатися, наскільки добре обивателі розуміють, як заробляються гроші. Він показав, що більшість людей є безграмотними в області фінансів. Тільки в Німеччині і Швейцарії половина опитаних відповіла на всі три питання правильно. Але самої плачевною ситуація виявилася в Росії, де це зробили тільки 4% респондентів. Розглянемо ці три питання:

1. Скільки грошей у вас на рахунку буде через п'ять років, якщо ви покладете 100 доларів США на депозит під 2% річних?
  2. Якщо ваші гроші лежать на депозитному рахунку під 1%, а інфляція в країні становить 2%, то, знявши їх через один рік, ви зможете купити більше, стільки ж або менше, ніж сьогодні?
  3. Чи забезпечує покупка акцій однієї компанії більш надійний дохід, ніж придбання паїв ПІФу?

Якщо ви не змогли дати відповідь хоча б на одне питання, вам бажано ознайомитися з нашим списком.

Image

Основи фінансової грамотності: все книги

Розглянемо рейтинг літератури по даній темі відомої російської соціальної мережі любителів читання LiveLib:

• Бодо Шеффер «Шлях до фінансової свободи». З цієї книги починається наша добірка книг з фінансової грамотності. Її рейтинг - 4, 426 бала, кількість прочитали - 167 осіб, ще 186 хочуть це зробити.
  • Джордж Клейсона «Найбагатша людина в Вавилоні». Рейтинг - 4, 365 бала, кількість прочитали - тисяча п'ятьдесят-два людина, ще 1564 хочуть це зробити.
  • Джон Кехо «Підсвідомість може все». Рейтинг - 4, 317 бала, кількість прочитали - 1322 осіб, ще 1171 хочуть це зробити.
  • Роберт Кіосакі "Багатий тато, бідний тато». Рейтинг - 4, 073 бала, кількість прочитали - 3331 чоловік, ще 1 564 хочуть це зробити. Якщо розглядати рекомендовані книги з фінансової грамотності, то вона є безперечним лідером нашого списку за популярністю серед користувачів соціальної мережі LiveLib.
  • Річард Бренсон «До біса все, берися і роби». Рейтинг - 4, 0286 бали, кількість прочитали - 1827 осіб, ще 1305 хочуть це зробити.
  • Наполеон Хілл "Думай і багатій». Рейтинг - 4, 024 бала, кількість прочитали - 1054 осіб, ще 850 хочуть це зробити.

Image

«Шлях до фінансової свободи»

У нашому списку, де ми зібрали кращі книги з фінансової грамотності, вона знаходиться на першому місці. Незважаючи на те що опублікували її досить давно, вона не втратила своєї актуальності. У ній міститься багато інформації про те, як почати свій бізнес, зробити перші інвестиції, віддати борги і розпорядитися отриманим прибутком. Бодо Шеффер розповідає про те, як з середнього робочого стати забезпечених людиною зі стабільним доходом. Вона витримала вже п'ять видань, отримала переважно позитивні відгуки. Прочитавши її відзначають, що в ній описані прості, але вкрай ефективні методи досягнення фінансової незалежності.

«Найбагатша людина в Вавилоні»

Розглядаючи кращі книги з фінансової грамотності, ми розташували найвідомішу роботу Джорджа Клейсона на другому місці відповідно до рейтингу LiveLib. У ній описуються основи інвестування. З неї людина може навчитися тому, як змусити власні заощадження приносити прибуток. Автор розповідає про необхідність певних звичок і розпорядку. Серед них можна виділити наступні:

• Потрібно відкладати хоча б 1/10 частина своїх доходів.
  • Витрати повинні контролюватися. Тільки речі, які дійсно важливі, заслуговують того, щоб ви їх купили.
  • Необхідно примножувати своє багатство. Заощадження не повинні лежати мертвим вантажем.
  • Перш ніж зробити будь-який капіталовкладення, потрібно оцінити його прибутковість і ризикованість.
  • Благоустрій житла має відбуватися для себе, а не інших.
  • Необхідно забезпечити собі дохід на старість.
  • Уміння заробляти також має постійно вдосконалюватися.

Image

«Підсвідомість може все»

Кращі книги по фінансовій грамотності - це не тільки ті, які вчать тому, як заробити і розподілити гроші. В наш список потрапила і робота Джона Кехо, яка присвячена таємним силам підсвідомості. Потрібно розуміти, що успіх залежить тільки на 20% від таланту і природних здібностей, а на 80% - від мислення. За відгуками користувачів LiveLib, ця книга може докорінно перевернути життя. Вона вчить знаходити правильне рішення в будь-якій ситуації і дає мотивацію до активних дій.

«Багатий тато, бідний тато»

Якби ми складали список популярних книг по фінансовій грамотності не по їх рейтингу, а за кількістю прочитали, то робота Кийосаки очолила б його. Вона призначена для широкої аудиторії і дає ті ази поводження з грошима, яким чомусь не приділяють жодної уваги в школі. У даній книзі досить докладно розповідається про те, як зі звичайного робочого можна стати успішним інвестором. На думку читачів, Кіосакі досить докладно описує, як думки впливають на життя людини. У книзі немає готової схеми збагачення. Однак автор пропонує досить цікаву концепцію, за допомогою якої можна зрозуміти, в якому напрямку потрібно рухатися.

Image

«До біса все, берися і роби»

Розглядаючи книги про фінансову грамотність, не можна не звернути уваги на роботу справжнього підприємця. За відгуками читачів, вона цілком може надихнути на відкриття власного бізнесу або хоча б на взагалі якісь дії. Автор книги «До біса все, берися і роби» знає, як дати потужний стимулюючий поштовх до усвідомленого життя. Він сам випробував свою концепцію на практиці. Зараз Бренсон є власником понад 300 різних видів бізнесу.

Image

"Думай і багатій"

І нарешті, остання, але це не означає, що сама нецікава і непотрібна, робота в нашому списку - це книга Наполеона Хілла. Про неї чули багато, але ось до її безпосереднього прочитання у людей зазвичай не доходять руки. Можливо, саме тому в Росії така плачевна ситуація з фінансовою грамотністю. У книзі Хілла розповідаються історії найвідоміших мільйонерів. У кого, якщо не у них, вчитися фінансової грамотності? Однак дана книга є однією з найважливіших. Вона вчить правильному мисленню щодо грошей. Згідно відгуками, саме завдяки роботі Хілла багато хто зміг подолати бідність і почати заробляти, зрозумівши, що ж їм заважало на шляху до кращого фінансового життя.

Цікаві статті

De mærkeligste tatoveringer i verden: fotosamling

"Nürnberg-æg": mesterværker af tyske urmakere