Životinjski lama: gdje živi, ​​opis onoga što jede

Anonim

Prije gotovo pet tisuća godina Indijski Indijanci u Peruu ukrotili su jaku i trajnu životinju - lamu. Bilo je pomalo kao kamila, a Inke, koje nisu znale za točak, trebale su životinje za prijevoz roba kroz planinske putove Anda. U tu svrhu korištene su samo muške životinje, ženke su bile potrebne za proizvodnju potomstva.

Image

Lama spada u obitelj kamila, odreda artiodactyls, podred mozolenogie. Ispričat ćemo vam o ovim zanimljivim životinjama, o obilježjima njihovog ponašanja, distribuciji. Saznat ćete zašto lama ne živi u savani. Ovo je dobro proučena životinja, koja danas igra važnu ulogu u ljudskom životu.

Gdje živi lama?

Lame se nalaze na širokom području uz Ande. Mala stada nalaze se u Ekvadoru, Argentini, Boliviji, Peruu i Čileu. Domovina ovih životinja je Altiplano - mjesto na jugoistoku Perua, kao i zapadno od Bolivije u visokim Andama.

Lame su životinje koje žive na niskim platoima koji prekrivaju šikare, zakržljala stabla i trave. Oni žive prilično udobno u regiji Altiplano, u umjerenim klimatskim područjima i izbjegavaju ova južna suha i pustinjska područja. Lama ne živi u savani. Na tim teritorijima nema dovoljno hrane za životinje.

Lama: opis

Kao i ostali članovi obitelji kamelada, lama ima dugačke vratove i udove, zaobljenu njušku, s vidljivim donjim sjekutićima i rascjepkanom gornjom usnom. Za razliku od deva, stanovnici Azije, lame nemaju grba.

Image

Visina u grebenu odrasle životinje je oko sto trideset centimetara, a težina odraslog mužjaka dostiže sto pedeset kilograma.

ekstremitet

Unatoč činjenici da životinje pripadaju artiodaktilima, njihovi udovi imaju posebnu strukturu. Potplati raznobojnih kopita prekriveni su žuljevitim jastučićima koji se kreću u različitim smjerovima. Zahvaljujući njima, životinja se osjeća vrlo samouvjereno na obroncima planina gdje živi lama. Na nogama se prsti lama mogu kretati samostalno. Ova značajka pomaže životinjama s velikom brzinom da se popnu na planine.

vuna

Vuna je duga i ispucala, varira u boji od bijele do crne: bež, smeđe, zlatne, sive nijanse. Krzno može biti jednobojno ili s mrljama različitih boja. Bijela lama je izuzetno rijetka. Najviše dominira crvenkasto-smeđa nijansa, razrijeđena bijelim i žućkastim mrljama.

Image

Strukturne značajke

Krv ovih životinja sadrži veliki broj crvenih krvnih stanica (crvenih krvnih stanica), odnosno povećane razine hemoglobina. To osigurava preživljavanje u planinskim uvjetima na velikim visinama, siromašnim kisikom, gdje živi lama.

Kao i ostali članovi obitelji, lame imaju prilično zanimljive zube: kod odraslih životinja razvijeni su gornji sjekutići, a donji sjekutići imaju uobičajenu duljinu. Želudac se sastoji od tri komore, pri žvakanju hrane se stvara žvakaća guma.

Image

ponašanje

Lame su društvene i životinjske životinje koje žive u skupinama do dvadeset pojedinaca. Obično uključuju šest ženki i potomstvo tekuće godine. Na čelu je muškarac koji agresivno brani interese svoje obitelji. Može se baciti na natjecatelja i pokušati ga oboriti, umotati svoj dugi vrat oko protivnika u vrat i zagrizati udove.

Poraženi muškarac leži na tlu, što pokazuje njegov potpuni poraz. Kao i drugi članovi obitelji, lame stvaraju riku, prilično niske zvukove kada se pojavljuju grabežljivci, upozoravajući druge članove obiteljske skupine opasnosti. Životinje su vješto zaštićene od neprijatelja: grizu, udaraju i čak pljuvaju na životinje koje im predstavljaju prijetnju. U zatočeništvu ponašanje lama podsjeća na navike njihovih divljih rođaka: mužjaci do posljednjeg štite teritorij, čak i ako je ograđen visokom ogradom.

Image

Lame uzimaju ovce u svoju skupinu i štite ih kao male lame. Agresija i pokroviteljstvo prema drugim životinjama omogućuju korištenje lame kao čuvara za koze, konje i ovce.

hrana

Ova vrlo lijepa životinja s mekom kosom i velikim očima jede vrlo malo, na primjer, konj jede gotovo osam puta više hrane. Što jede lama? Biljna hrana: nisko raste grmlje, lišajevi. Oni su sretni da jedu zimzelene parastefy, baccharis, biljke povezane s žitaricama: vatra, polevichka, munroa.

Lama je izuzetno voljen od mrkve, bijelog kupusa, brokule, kruha i naranči. Važno je da je hrana sočna i svježa. To će omogućiti da se tijelo životinje zasiti mineralima i elementima u tragovima koji su neophodni za normalno funkcioniranje tijela.

Image

Trebali biste znati da prehrana uvelike ovisi o spolu i dobi lame. Osim toga, tijekom trudnoće i hranjenja potomaka, ženka može promijeniti okus.

Lame žive u suhoj klimi i stoga dobivaju glavninu vlage iz hrane. Potrebno im je od dva do tri litre vode dnevno. Potrošena sijena i trava čine 1, 8% njihove tjelesne težine. Lame u kući prilagođene su hrani koja je poznata ovcama i kozama.

reprodukcija

Lame su poligamne životinje. Muškarac sakuplja 5-6 ženki u određenom području. On prilično agresivno udaljava od svog harema druge muškarce koji su slučajno ušli u mjesto gdje živi lama. Mladi mužjaci, koji su izbačeni iz harema, tvore nova stada, skupljaju svoje hareme, postižu zrelost.

Razdoblje vjenčanja lama pada na kraj ljeta ili na početak jeseni. Ženka ima skoro godinu dana potomstvo i svake godine rađa jedno mladunče. Sat vremena kasnije, novorođenče može slijediti majku. Težak je oko deset kilograma i unutar četiri mjeseca, dok ga žena hrani mlijekom, brzo dobiva na težini.

Image

Ženka se najčešće brine o samom potomstvu, osiguravajući njegovu zaštitu i pravilnu njegu štenaca do jedne godine. Muškarac samo neizravno sudjeluje u "obiteljskom životu": štiti područje, osigurava stado hranom. Udomaćene životinje, u prosjeku, žive do petnaest godina, ali postoje i „dugovječni“ koji žive do dvadeset godina.

Vrijednost za čovjeka

Lama je životinja koja može nositi teret koji prelazi vlastitu težinu. Ove životinje su neophodne u visoravnima, gdje se koriste za prijevoz, što je vrlo korisno za mještane. S teškim balama putuju na desetke kilometara dnevno.

Osim prijevoza roba, za životinje koje sadrže lame, ova životinja je vrijedna u mnogim aspektima: oni su striženi i vuna se koristi za izradu odjeće. Gruba, gusta i neuobičajeno topla lama vuna vrlo je vrijedan materijal. Lame se podrezuju svake dvije godine, a od jedne životinje primaju oko tri kilograma vune. Za lokalno stanovništvo, filcanje vune je značajan izvor prihoda.

Na farmama se lame koriste za zaštitu stada ovaca od napada predatora. Nekoliko lama se unosi u jato ovaca ili koza, a lame se čuvaju kako bi se spriječilo napad puma i kojota.

Lama meso (samo muškarci) koristi se kao hrana: to je dijetalni proizvod. Najukusnije je meso životinja koje nisu starije od jedne godine - vrlo je mekano i sočno.

status

Lame nisu ugrožena vrsta i danas su ove životinje vrlo raširene. U svijetu ima oko tri milijuna pojedinaca, od kojih više od 70% živi u Boliviji.

Zanimljivi članci

Esqueleto del búho: características de la estructura. Mirada de búho

¿Qué llevar ballet?

Titán - Satélite de Saturno

La actriz Irina Shebeko: biografía, filmografía, vida personal.