Mrežasti piton je najveća zmija na svijetu.

Anonim

Ljudi, pokušavajući uvrijediti sugovornika, ponekad ga nazivaju gmazom, zmijom, zmijom, kobrom, imajući na umu da ti gmazovi imaju smrtonosni otrov, agresivno ponašanje i razdražljivost. Ti gmazovi u vrijeme polaganja i čuvanja svojih gnijezda mogu se čak i baciti u vlastite sjene - njihovo ponašanje postaje tako neadekvatno.

Image

Međutim, nitko ne uspoređuje osobu, uvredu radi, s tako jako zastrašujućim predstavnikom podreda zmija, poput pitona. U međuvremenu, ovaj grabežljivac nije ništa manje opasan. Možda je to zato što čak i najveća zmija - mrežasti piton - rijetko napada osobu. Veličina osobe ne dopušta mu da ga proguta. Piton nije u stanju razdvojiti žrtvu i žvakati hranu. Zubi koriste gmazovi samo da bi zadržali žrtvu.

Hrani se najvećom zmijom u odrasloj ptici, gušterima, žabama, zečevima, šakalima, teško može progutati srnu, antilope, majmune, male krokodile. Ako je plijen prevelik, piton ga može podrignuti. Budući da najveća zmija odabire hranu, oslanjajući se samo na dimenzije živog bića, dijete ili mala osoba lako može postati njezina žrtva.

Pythonove čeljusti su iznimno pokretne, usta teže rastezati, što mu omogućuje da se "rasteže" na mrtvoj žrtvi poput čarape na nozi. Nakon što je plijen u njemu, grabežljivac odlazi u stanje hibernacije: probavlja hranu i praktički se ne pomiče u to vrijeme. Ako je reptil dovoljno sretan da se zabavlja svinjom ili srnom, "odmor" može trajati i do 40 dana.

Image

Često se mrežasti pitoni čuvaju u zoološkim vrtovima, jer svatko želi vidjeti kako izgleda najveća zmija na svijetu (na slici je prikazan trenutak oslobađanja jednog od predstavnika ove vrste u zagradi zoološkog vrta Palaborwa).

Image

Boje zmija su vrlo raznovrsne, njihova leđa mogu biti prekrivena tako jedinstvenim ornamentom, da nehotice razmišlja: "Nisu li ih mogli koristiti za crtanje crteža za luksuzne tepiha?"

Tipično, ova podvrsta zmije dostiže dužinu od četiri do osam metara, ali ponekad može narasti i do deset metara. Na primjer, najveća zmija na svijetu - mrežasti piton - uhvaćena je u Indoneziji. Njezina težina je 447 kg, a dužina je bila jednaka 14, 85 m. Takvo čudovište ne košta gutati kravu ili čovjeka! Jedan je pogled dovoljan da izazove paniku u svakom živom biću.

Image

Zona distribucije mrežnog pitona uključuje Afriku (južno od pustinje Sahara), južnu i jugoistočnu Aziju. Ovi puzavi hladnokrvni ljudi radije se nastanjuju u savanama, tropskim i suptropskim šumama u blizini vodnih tijela. Uostalom, veliki zmija-piton voli plivati ​​i dugo je u vodi. Neka se lijepo popnu na drveće.

Pitoni se razlikuju od svojih bliskih rođaka - boa - u tome što su gmazovi koji polažu jaja. Ženke mrežnog pitona mogu postaviti više od stotinu jaja u isto vrijeme. Ženka pitona štiti polaganje, kovrča se oko jaja prstenom. Ako je potrebno, majka može, smanjivanjem mišića tijela, povisiti temperaturu kako bi ugrijala buduće potomstvo. Tako je prirodno hladnokrvni ženski piton teško kriv za hladnokrvnost prema svojoj djeci.

Zanimljivi članci

Topul celor mai interesante fotografii luate de jurnaliști săptămâna trecută

Lacul de Argint (Gatchina). Emerald mirare

Gotic ornament în arhitectură și interior

Ekaterina Safronova - soția lui Kerzhakov