Птах мартин: опис, фото

Anonim

Мартини - птиці середнього розміру, які ведуть стайня спосіб життя. Вони будують гнізда і здійснюють міграції. Через своєрідного забарвлення орнітологи називають цих птахів чорноголовими чайками. Ще одна назва виду - Ларус Рідібундус. Правда, з латині це красиве словосполучення перекладається досить прозаїчно: «сміттєва чайка» (при нестачі їжі мартини проявляють інтерес до звалищ).

Зовнішній вигляд

Мартин - це птах із сімейства чайкових. Вона більш відома як крячок річкова. У неї струнка статура, довгі гострі крила і глибоко вирізаний хвіст. Вага самців 150 г, що трохи менше ніж у самок (175 г). У зрілих особин верхівка голови чорна. Крила, спина блакитні або попелясті. Горло, груди, черево - сірі. Молоді птахи відрізняються білим пір'ям на лобі, бурою спиною і крилами. Довжина тіла особин обох статей не перевищує 40 см. Розмах крил коливається від 70 см до 1 м.

Image

Спосіб життя

Їжу мартин видобуває на водоймах. Раціон харчування становить риба невеликих розмірів. З висоти свого польоту птах мартин добре бачить свою здобич. Виглядівши жертву, крячок кружляє над нею, вибираючи зручний момент, потім пірнає з висоти, повністю занурюючись у воду, вистачає жертву дзьобом або лапами. Незважаючи на водне середовище проживання, вона також ласує земними комахами і дрібними гризунами.

До будівництва гнізд птаха приступають навесні. Гніздяться як колоніями, так і окремими парами. Місця для гнізд вибирають маловідвідувані з більш відкритим оглядом. Це дозволяє здійснювати візуальний контакт один з одним. Гніздо виглядає як неглибока виїмка в піску або гальці. Найчастіше дно вистелена сухими пір'ям. У році один виводок.

Одна самка відкладає не більше трьох яєць. Тривалість висиджування триває близько 20 діб з моменту відкладення першого яйця. У цьому процесі беруть участь і самець, і самка. Захищаючи свої гнізда від небезпеки, крячки часто вбивають чужих дитинчат свого ж виду. Батьки вигодовують пташенят, що вилупилися в гнізді. Через два тижні малюки вміють непогано плавати, добре бігати, і вони частково покриті пір'ям. Незважаючи на це, батьки ще довго будуть опікуватися своє чадо. Місяцем пізніше молоде покоління вчиться літати, залишаючи свої гнізда в самостійних пошуках їжі. Кочують крячки потроху збиваються в зграї для осінньої міграції. Вона починається в кінці серпня і закінчується в середині вересня.

Image

Середовище проживання

Так як крячок - птах перелітний, постійного місця проживання у неї немає. На зиму великі колонії птахів відлітають ближче до екваторіальних широт. Взимку її можна зустріти на півдні Америки, Філіппінах і в Африці. Мартин - птах (фото її є в статті), яка, траплялося, мешкали в деяких частинах тундри, але в більш північних районах вона не зустрічається.

В даний час вигляд не вважається рідкісним. За словами фахівців, світової популяції мартинів нічого не загрожує.

Цікаві статті

Lyubka-Doppel (Platanthera Bifolia). Lyubka zweiblättrig - Nachtviolett

Einjährige Trockenblume (Immortelle): Beschreibung, Lebensraum, heilende Eigenschaften

Kurze Biographie von Talakova Jenna

Edler Spinell: Sorten, Beschreibung, Eigenschaften des Minerals, praktischer Wert