Brasiliansk arkitekt Oscar Niemeyer: biografi, arbete. Oscar Niemeyer Museum och kulturcenter

Anonim

Oscar Niemeyer föddes i Rio de Janeiro den 15 december 1907. Denna händelse ägde rum på gatan, som senare namnges efter sin farfar Ribeiro de Almeida. Den här mannen var minister för den brasilianska federala högsta domstolen.

Arkitektens ungdom

Image

Som Oscar återkallade ledde han ett bohemiskt liv i sin ungdom. Framtidsarkitekten Oscar Niemeyer gifte sig, knappt färdig skolan. Han arbetade först i ett tryckeri, och sedan började han 1930 på National School of Fine Arts, beläget i Rio de Janeiro. Oscar valde en arkitektonisk fakultet. Efter 4 år avslutade Niemeyer träningen. Han gick på jobbet på designverkstaden Lucio Costa, hans tidigare lärare. Lucio är grundaren av den brasilianska art nouveau-arkitekturen.

Samarbete med Charles de Corbusier

I början arbetade Oscar gratis. På verkstaden träffades han en person som hade ett starkt inflytande på sitt arbete. Det här handlar om Charles Le Corbusier, en fransk arkitekt. Han var konsult för unga hantverkare som arbetade med projektet för byggandet av hälso- och utbildningsdepartementet i Rio de Janeiro. Denna man noterade omedelbart Oscars talang. Han anförtrottade honom med projektledning.

Niemeyer, tack vare detta arbete, fick arkitektens ära, inte rädd för experiment. Han lyckades mästerligt kombinera mycket oväntade former och linjer med det funktionella syftet med delarna och materialet från vilket de är gjorda. Därefter kommer dessa egenskaper att bli varumärket för Niemeyers skapelser, vilket kommer att visas i praktiskt taget alla de 600 projekt som utförs av honom i olika länder.

Brasilien Pavilion och Pampulha komplex

Arkitektens namn 1939 blev känt redan utanför landet. Niemeyer, tillsammans med Lucio Costa, utformade Brasiliens paviljong, som presenterades i New York på världsutställningen. I början av 1940 fick arkitekten en ny stor order. Zhuselyn Kubichek, som senare blev president för landet, och då den prefekten i den stora staden Belo Horizonte (Brasilien), beordrade honom att bygga ett komplex av byggnader vid sjön. Pampulha. Det var tänkt att vara en yachtklubb och en tennisklubb, en kyrka, en danshall, ett museum. Efter projektets slut blev Pampulha nästan landets största attraktion. Det blev omedelbart känd som den brasilianska arkitektoniska pärlan.

FN-byggnadsprojektet

Oscar Niemeyer har blivit en riktig kändis. År 1947 var han medlem i en grupp arkitekter som arbetade på ett komplex av FN-byggnader i New York. Niemeyer var den yngsta bland dem. Gruppen leddes av amerikansk arkitekt Wallace Harrison. Författarna försökte se till att deras arbete hade en symbolisk, filosofisk betydelse. Niemeyer utvecklade begreppet "Workshop of the World". Kollegorna tyckte om det, projektet godkändes, men av ett antal skäl var det inte möjligt att genomföra det.

Stuga Canoas

Arkitektens experimenter hade många idéer. I synnerhet blev en annan ovanlig skapelse av hans, Canoas Cottage, känd över hela världen. Han byggde den i förorten Rio de Janeiro 1953. Idag är denna förort ett prestigefyllt distrikt i San Conrad. Enligt experter är lösningarna som används vid konstruktionen av denna dacha fortfarande färska, även om mer än 50 år har gått. Huset är bokstavligen inbyggt i sin miljö. Ta till exempel en stor sten som under konstruktionen lämnades där den låg, kanske i tusentals år. Arkitekten bestämde sig för att bygga upp väggens vägg direkt ovanför den. Som ett resultat visade det sig att en del av den stora stenen ligger utanför huset, och den andra delen är inuti. Detta ger byggnadens strikta interiör fantastiska originalitet.

Men detta arbete var bara en övertagning till arbetet i den stora arkitektens liv, som blev staden Brasília, den nya huvudstaden i staten.

Designa den brasilianska huvudstaden

Redan 1900-talet kom tanken att flytta den brasilianska huvudstaden, som var Rio de Janeiro vid den tiden. Då hävdades den här ideen att Rio, som ligger vid Atlanten, i händelse av en attack är större risk än den stad som ligger i det inre av landet. Trots det menas att huvudorsaken till överföringen av den brasilianska huvudstaden är behovet av att utveckla mitten av landet, glesbefolkat vid den tiden.

År 1957 tilldelade Jusselin Kubitschek, nu Brasiliens president, den ansvariga och hedervärda uppgiften till Oscar Niemeyer och Lucio Costa. Den senare tillhör den allmänna planen för staden, och Oscar - projekten av huvuddelen av bostadsområden och byggnader. Enligt experter var arbetet med dessa arkitekter det mest kända stadsplaneringsexperimentet av tiden. Praktiskt taget från början på 3 år växte staden, som omedelbart blev en av världens mest imponerande mänskliga bosättningar. Hittills har det inte visat sig lika med honom på jorden. Det officiella öppningsdatumet är 21 april 1960.

Huvudbyggnaderna i den brasilianska huvudstaden

Först var staden avsedd att leva i det 800 tusen invånarna, men nu finns det över 2, 1 miljoner. Som brasilianerna säger, liknar deras huvudstad i sin form ett plan. Om du klättrar ett tv-torn som ligger i mitten av staden, kommer du att se en "flyga linne", som består av gator, torg, parker och byggnader som aldrig sett tidigare. I mitten ligger de tre myndigheternas trekantiga område. I hörnen finns 3 byggnader: presidentpalatset, högsta domstolen och nationalkongressen. Det här är "flygplanstugan". Hans "vingar" är bostadshus, som kallas "södra" och "norra" vingar. Resten av huvudstaden har också en tydlig uppdelning i sektorer - affärssektorn, hotell, ambassad, nöjeszoner.

Image

Bokstavligen varje byggnad som Oscar Niemeyer utformade var fantastisk. Dessa sevärdheter förundrar oss med oväntade former, djärva linjer, ovanliga konturer. Till exempel, vid foten av Twin Towers of National Congress, som alla har 28 våningar, finns en omfattande plattform. Det finns 2 stora skålar på det - representanthuset och senatens byggnader (bilden ovan). Den första av dessa skålar vänds upp och ner och är en bred kupol, och den andra expanderar mot himlen.

Den nationella teatern, utformad i form av en pyramid, förvånar oss också med sin originalitet. Huvuddelen av denna byggnad ligger under jord. Domkyrkan med sin stora glaskotte är också anmärkningsvärd. Denna byggnad (bilden nedan) är omgiven av vita kolumner, skärpt som pennor. De går in i marken och sedan upprepar kyrkans form, med pilarna går till himlen.

Image

Byggnaden av katedralen är mer som ett främmande skepp som landade av misstag, snarare än ett tempel i sin traditionella mening. Och inte långt ifrån finns det en annan arkitektonisk underverk - byggnaden av Itamaraty Palace, som i allmänhet kallas Arches Palace. Det tillhör utrikesdepartementet. Denna byggnad är också inramad av pelare som bildar ett galleri med höga betongbågar och vida öppningar. En mycket oväntad detalj för en sådan seriös institution är den stora damm som omger Itamaraty Palace från alla håll. I det frolics frolics glatt.

Vi beskrev bara de huvudbyggnader som Oscar Niemeyer skapade i den brasilianska huvudstaden. Dess projekt är olika och många. Sammantaget ger kontrast av pyramider och kupoler, rundade skålar och pilformade kolumner, parker och torg, strikta geometriska former, logik och utrymme i gatans layout, stadens uttrycksfullhet och ljusstyrka. Ju mer överraskande är arbetsplatsen för den brasilianska presidenten - Planaltu Palace (på bilden nedan).

Image

Dess författare är också Oscar Niemeyer. Arkitekturen i denna byggnad är ganska anmärkningsvärd. Denna lilla byggnad på fyra våningar är inte alls som ett palats. Endast vakten påpekar att det är här som politiska beslut fattas som påverkar ödet för den största staten i Latinamerika.

Många statsbyggnader konstruerades av Niemeyer Oscar. Regeringen fick till exempel sitt palats 1960. Trots så höga tjänster till staten behövde arkitekten fortfarande lämna sitt hemland. Berätta hur det hände.

Niemeyers liv i exil

År 1945 gick Oscar till Kommunistpartiet i Brasilien och förblev lojalt mot sina idealer fram till sin död. Arkitekten utformade nya städer, men led av att han inte kunde eliminera shacks och slumområden. Niemeyer dolde aldrig sina övertygelser. På grund av dem kunde han inte stanna i Brasilien efter en militärkupp på 1960-talet. Oscar måste emigrera till Europa. Han bosatte sig i Paris. Arkitekten kallade denna tvångsavgång "obehörig utvisning". Niemeyer reste sedan världen, besökte Sovjetunionen bland andra länder, där han hittade många beundrare och likasinnade människor. Han blev en kämpe för sociala framsteg och fred på jorden. För detta tilldelades han priset "För att stärka fred bland nationer" (International Lenin Prize).

Som tidigare arbetade arkitekten hårt. Det verkar som att hans arbetets geografi verkligen är obegränsat: Italien, Tyskland, Frankrike, Libanon, Kongo, Ghana, USA, Algeriet och många andra stater. Den mest kända av hans projekt under denna period var centralkommittén för det franska kommunistpartiet, beläget i Paris, liksom Mondadori i Milano.

Återgå till Brasilien, J. Kubitschek Memorial

Endast i början av 1980-talet gick Oscar Niemeyer tillbaka till Brasilien. Han började omedelbart att förverkliga sin dröm - ett projekt av ett minnesmärke till minne av "fadern" i den brasilianska huvudstaden Joyselin Kubitschek. Minnesmärket, vars konturer påminner oss om hammaren och segeln, är omgiven av grönska. Det ligger nära TV-tornet. Detta är en av de största attraktionerna i den brasilianska huvudstaden.

De sista åren av hans liv, en arkitekts död

Under de senaste åren av hans liv arbetade Oscar Niemeyer i sin studio i Rio de Janeiro på Copacabana-promenaden. Bland hans senaste verk är rekonstruktionen av Sambadroma. År 1984 byggdes denna aveny med stativ. Under karnevalen hålls samba skolkonkurrenser här. Först vid 2012 kom detta prospekt i enlighet med Niemeyer-projektet.

Image

Enastående brasiliansk arkitekt Oscar Niemeyer dog den 6 december 2012 på sjukhuset i staden Rio de Janeiro, där han behandlades en månad. Oscar lever inte upp till 105-årsdagen på bara 10 dagar. Hans enda dotter, Anna Maria Niemeyer, dog vid 82 års ålder i juni 2012.

Oscar Niemeyer Cultural Center

Image

Detta objekt ligger i den spanska Avilien och är ett jätte museum och utställningskomplex. Olika kulturella evenemang hålls i konserten och utställningshallarna i mitten - utställningar av fotografer och konstnärer, dansföreställningar och teatralproduktioner, konserter och filmskärmar, undervisningsföreläsningar och seminarier.

Detta objekt är intressant ur arkitekturens synvinkel. Det verkar mer som en lekplats än ett museumskomplex. Centret består av fem byggnader, som var och en kännetecknas av fasadernas ljusa färg och formens skönhet. Kulturhuset ligger i Avilés är den enda färgkonstruktionen i Oscar Niemeys verk. Det här beslutet valdes inte av en slump - byggnaden var tänkt att vara ett slags depressionstillverkning för befolkningen i en liten industristad. Under lång tid behandlades Aviles som den "fula anka" i norra Spanien. Det var vanligtvis förknippat med rökning skorstenar av stålverk ligger här. Tillsammans med detta utställningskomplex presenterade Oscar staden med ett nytt liv. Byggnadsarbetet inleddes 2008 och slutfördes 2011. De fem delarna av mitten är biografcentret, observationstornet, auditoriet och centrala torget.

Oscar Niemeyer Museum

Image

Curitiba (Brasilien) är en stad som inte bara är känd som den yngsta staden i Brasilien. Det är här som det berömda Niemeyer-museet ligger. Det är tillägnad modern arkitektur, bildkonst, design och videokonst. Byggnaden slutfördes 2002. Först kallades det här objektet "New Museum", men det fick namnet Oscar Niemeyer 2003.

Denna byggnad kallas också "All-Eyeing Eye" eller "Eye of Eye" på grund av sin ursprungliga konstruktion. I form liknar det ett stort öga som hänger i luften. Idag är Curitibas egentliga emblem Museum of Modern Art. Oscar Niemeyer började arbeta med projektet 1967. Sedan byggde han en betongbyggnad i modernismens stil för en institution för högre utbildning. Senare 2001 återvände han till projektet och förvandlade det. Så det fanns en stor förlängning av stålnät, vit betong och plåtglas, känt som Oscar Niemeyer Museum. "Eye" ligger på en piedestal, i mitten av en konstgjord reservoar.

Hans namn är stadigt inskriven i arkitekturhistoria, den enastående arkitekten Oscar Niemeyer. Hans arbete är känt för hela världen. De slutar aldrig att förvåna och glädja våra samtidiga.

Intressanta artiklar

Ksenia Sokolova - העולם דרך העיניים של brawlers

מה עושה "תרנגולות בסתיו לספור"? הפרשנות של הפתגם

ראומטולוג אודוקימנקו פאוול ולריביץ ': ביוגרפיה, פעילויות וביקורות

קטורת קטלנית: עץ טרופי המאחסן מאפיינים ייחודיים