Talian aliran gas Blue Stream: fakta menarik

Anonim

Blue Stream adalah saluran paip gas Laut Trans-Hitam yang terbesar di mana bahan api mengalir dari Rusia ke Turki. Ia dibina oleh cawangan Belanda Gazprom, BV dan Eni Itali, dan mula beroperasi pada tahun 2005. Sebahagian daripada saluran paip gas di Turki dikawal oleh syarikat tenaga tempatan BOTAS. Selebihnya dikawal oleh Persekutuan Rusia. Matlamat utama Blue Stream adalah untuk mempelbagaikan cara untuk menyampaikan bahan api Rusia ke Turki, melangkaui negara ketiga.

Image

Sejarah penciptaan

Penyediaan projek saluran paip gas bermula pada tahun 1997. Pada bulan Disember, Rusia dan Turki menandatangani perjanjian antara kerajaan mengenai pembinaan terusan tepi laut. Pada masa yang sama, Gazprom LLC dan BOTAS bersetuju dengan kontrak penawaran bahan api selama dua puluh lima tahun. Pada Februari 1999, satu Memorandum ditandatangani di antara pihak Rusia dan Itali, dan sebuah cawangan Belanda telah diwujudkan.

Pembinaan Blue Stream telah dijalankan pada tahun 2001-2002. Bahagian luar pesisir dibina oleh syarikat Itali Saipem, dan tanah Rusia - oleh Stroytransgaz. Blue Stream memulakan operasi pada bulan Februari 2003. Walau bagaimanapun, disebabkan konflik antara Rusia dan Turki terhadap harga bahan api, upacara pembukaan rasmi di stesen mengukur gas Darusu hanya diadakan pada 17 September 2005. Ia telah dihadiri oleh Presiden Vladimir Putin, Perdana Menteri Turki dan Itali.

Image

Ciri-ciri teknikal saluran paip

Blue Stream mula beroperasi pada tahun 2010. Kapasitinya ialah 16 bilion meter padu. Panjang keseluruhan Blue Stream ialah 1213 kilometer. Bahagian Rusia bermula dengan loji gas Abundant berhampiran Stavropol dan berakhir di Wilayah Krasnodar. Kebanyakan panjang jatuh ke Turki - 444 kilometer. Di dalam saluran paip gas, paip dengan diameter yang berbeza digunakan: bahagian tanah adalah 1400 milimeter, bahagian gunung adalah 12000, dan bahagian laut adalah 610. Tekanan mencapai 25 MPa. Blue Stream dianggap saluran paip gas terdalam di dunia. Ia berjalan 2.2 kilometer di bawah paras tanah.

Pada tahun 2014, Turki dan Rusia mencapai persetujuan meningkatkan kapasiti sebanyak 3 bilion meter padu. Terdapat juga audit harga minyak.

Image

Pembiayaan dan kesulitan pertama

Blue Stream adalah projek yang sangat besar. Pembangunan sebenar bermula pada tahun 1987, ketika Turki mulai mengimport bahan bakar dari USSR. Pada mulanya, jumlahnya adalah 0.5 bilion meter padu, hari ini ia telah meningkat sebanyak 34 kali. Pembinaan ini adalah projek yang sangat besar. Masalahnya bermula pada peringkat pertama, jadi ia dilancarkan tiga tahun lewat. Jumlah kos membina talian paip ialah 3.2 bilion dolar AS. Ia dibayar secara bersama oleh pihak Turki dan Rusia. Mengenai pembinaan bahagian marin dibelanjakan 1.7 bilion dolar AS.

Sejurus selepas pelancaran saluran paip gas itu, pihak Turki menyatakan bahawa ia tidak bersedia menerima jumlah bahan api sedemikian. Untuk mengelakkan gangguan projek itu, Persekutuan Rusia menurunkan harga dan memutuskan untuk mengurangkan bekalan. Tetapi kontroversi ini tidak berakhir. Pada 2004, Vladimir Putin terpaksa campur tangan dan mengurangkan harga ke tahap bekalan sepanjang laluan Bulgaria.

Image

Talian aliran gas Blue Stream-2

Projek lebuh raya baru itu mula-mula dicadangkan pada tahun 2002. Presiden Rusia Vladimir Putin dan Perdana Menteri Turki Recep Tayyip Erdogan membincangkan membina barisan kedua dan mengembangkan saluran paip gas sedia ada dengan bantuan pautan dan cawangan Samsun-Kaihen ke Eropah Selatan-Timur. Pembangunan projek dipergiat selepas keputusan lima negara memulakan pembinaan Nabucco. Walau bagaimanapun, tidak lama lagi perbincangan pengembangan berubah menjadi projek yang dipanggil South Stream. Pipa gas baru harus menghubungkan Bulgaria dan Rusia secara langsung. Tetapi sekarang dia berada dalam keadaan yang beku akibat kemelut hubungan dengan Ukraine.

Pada tahun 2009, Vladimir Putin, sebagai perdana menteri, mencadangkan sebuah lebuh raya yang berlari selari dengan Blue Stream di bawah Laut Hitam dan terus dalam perjalanan dari Samsun ke Keyhan. Dari situ, dia boleh mengangkut gas ke Syria, Libya, Israel dan Cyprus. Sehingga kini, projek ini tetap menjadi semata-mata mengenai perspektif jangka panjang, tidak ada kemaskini mengenai statusnya lagi.

Perlindungan alam sekitar

Pembinaan Blue Stream dikaitkan dengan protes besar-besaran oleh ahli alam sekitar. Tetapi mereka tidak mempunyai kesan yang signifikan terhadap proses itu sendiri, kerana penilaian kesan alam sekitar rasmi menunjukkan sedikit kerosakan kepadanya. Pembinaan diteruskan, pelancaran projek itu membuktikan tidak ada sebab yang serius untuk dibimbangkan. Tetapi semua penilaian ini tetap kontroversial, kerana semua pihak sangat berminat dalam fungsinya. Tambahan pula, semua peperiksaan dijalankan terutamanya oleh Rusia, yang mana Stream Blue mempunyai kepentingan strategik, terutamanya selepas kemerosotan hubungannya dengan Ukraine dan pembekuan Stream Selatan. Walaupun dalam kes pelanggaran jelas pihak Amerika tidak akan campur tangan.

Image

Negeri semasa

Pipa gas Blue Stream merupakan projek yang harus menjadi asas bagi kerjasama strategik antara Rusia dan Turki dalam sektor tenaga dan pengangkutan. Laluan transit sedia ada melalui Ukraine, Moldova, Romania dan Bulgaria. Pengangkutan darat bahan api menjadikannya lebih mahal, terdapat banyak keluhan mengenai penggelapannya oleh negara-negara di wilayahnya yang dia lari.

Tetapi dari awal operasi Blue Stream, projek itu mengalami kesukaran, termasuk di Rusia. Seperti yang ditunjukkan oleh audit yang dilakukan oleh Dewan Akaun, syarikat Itali memanfaatkan faedah bukan pinjaman. Ini, tentu saja, menyebabkan kerosakan kepada bajet negeri. Menurut pakar, pada tahun 2003 sahaja ia berjumlah 1 bilion dolar AS.

Image

Masalah dan Prospek

Rusia pada mulanya mengambil alih pembinaan saluran paip gas di bawah Laut Hitam. Salah satu matlamat politik yang ditetapkan oleh skim Blue Stream adalah keperluan untuk mengatasi pesaing dalam mengangkut gas ke Eropah. Negara yang mana semua orang berjuang adalah Turki. Blue Stream difokuskan pada wilayahnya, seperti projek seterusnya. Sudah pada bulan November 1999, Turkmenistan, Turki, Azerbaijan dan Georgia menandatangani perjanjian antara kerajaan dengan laluan Trans-Caspian. Dalam beberapa bulan, syarikat-syarikat terkemuka Genaral Electric dan Royal Dutch Shell telah pun menjalankan projek ini. Tetapi pertikaian timbul antara pihak-pihak, jadi pembinaan telah digantung.

Hari ini, walaupun kritikan dari Amerika Syarikat, Blue Stream telah mendapat kepentingan strategik, sementara pergantungan Eropah terhadap gas Rusia kekal pada tahap yang sama.

Artikel menarik

Dmitry Yazov - de laatste Sovjetmaarschalk. Dmitriy Yazov: biografie, onderscheidingen en prestaties

Pe-8 bommenwerper: technische specificaties

Leonid Kravchuk: biografie, foto's en interessante weetjes over het leven

Interessante feiten over panda's die velen zullen verbazen