Pubs στη Ρωσία

Anonim

Η Ρωσία σήμερα θεωρείται μία από τις χώρες που καταναλώνουν περισσότερο οινοπνευματώδη στον κόσμο. Μερικοί άνθρωποι διαφωνούν με αυτή τη δήλωση, άλλοι, αντίθετα, είναι ακόμα υπερήφανοι γι 'αυτό, άλλοι είναι ουδέτεροι. Αλλά πότε εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη Ρωσία τα καταστήματα κατανάλωσης αλκοόλ; Ποιος έγινε μεταρρυθμιστής; Θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε περαιτέρω αυτό το ζήτημα.

Image

Η μέθη είναι ένας διαρκής αντιβασιλέας της Ρωσίας;

Πολλοί πιστεύουν ότι το παλιό κτίριο είχε ήδη υπάρξει ήδη από την αρχή του σχηματισμού του κράτους και ο ρώσος αγρότης ήδη έπασχε από τον αλκοολισμό. Αλλά δεν είναι. Οι Rusichs χρησιμοποίησαν μόνο ποτά χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ με περιεκτικότητα όχι μεγαλύτερη από 1-6%: Bragu, μέλι, μπύρα, kvass. Η δράση τους εξαφανίστηκε γρήγορα. Κατά την περίοδο πολιτιστικών δεσμών με το Βυζάντιο εισήχθη στη Ρωσία κόκκινο ελληνικό κρασί, το οποίο χρησιμοποιήθηκε μόνο για εκκλησιαστικές διακοπές μεταξύ των «καλύτερων» ανθρώπων του πριγκηπάτου. Αλλά αυτά τα ποτά επίσης δεν ήταν πολύ ισχυρά - όχι περισσότερο από 12%, και καταναλώνονταν μόνο με νερό αραιωμένα, όπως έκαναν στην Ελλάδα και το Βυζάντιο. Πότε εμφανίστηκαν οι πρώτες παμπ στη Ρωσία; Πώς ξεκίνησε όλα;

Image

Γιορτή - πριγκηπική παράδοση

Τα παλιά ρωσικά έπη, τα παραμύθια και τα παραμύθια αναφέρουν τα πριγκιπικά πανηγύρια, στα οποία «είχαν συσσωρευτεί». Αυτά ήταν ιδιωτικά γλέντια που οργανώθηκαν από τους πρίγκιπες για τα αγόρια τους. Τέτοιες συγκεντρώσεις ονομάζονταν «brats» και οι γυναίκες δεν τους είχαν επιτραπεί.

Image

Αλλά υπήρξαν γεγονότα στα οποία το ασθενέστερο φύλο ήταν παρόν, και τέτοιες γιορτές σε αυτή την περίπτωση ονομάζονταν "αποθέματα". Μέχρι στιγμής, μια τέτοια λέξη συναντάται στην προφορική ομιλία: για παράδειγμα, "club παιχνιδιού", που σημαίνει εξίσου διαίρεσης του κόστους, αγοράζοντας κάτι μαζί, παρόλο που όλο και περισσότερες τέτοιες εκφράσεις γίνονται αντικείμενο του παρελθόντος. Και θα επιστρέψουμε στο θέμα μας.

Τα πιο δημοφιλή ποτά σε τέτοιες εκδηλώσεις στην Αρχαία Ρωσία ήταν:

  • Κόκκινο κρασί από το Βυζάντιο (πριν από την εισβολή των Μογγόλων-Τατάρων).
  • Μπύρα
  • Kvass, η οποία στην πραγματικότητα ήταν παρόμοια με την μπύρα για γεύση.
  • Μέλι Η έννοια αυτής της λέξης που μεταφράζεται στη σύγχρονη γλώσσα σημαίνει "μέδωνα". Μερικές φορές έκαναν μια διευκρίνιση - "μεθυστικό μέλι", αλλά όχι πάντα.
  • Μπράγκα Στην πραγματικότητα, ήταν κατασκευασμένο από μέλι, μόνο που προστέθηκε σε μικρότερο ποσό, αφού δεν υπήρχε ζάχαρη.

Τα ποτά έγιναν ανεξάρτητα σε κάθε πριγκιπάτο ή μποϊάρ.

Image

"Pitukhov δεν οδηγούν μακριά!", Ή τα πρώτα καταστήματα πόσιμου στη Ρωσία

Το πρώτο επίσημο άνοιγμα των «φραγμών» δεν συνδέεται με το όνομα του Πέτρου Μεγάλου, όπως πολλοί σκέφτονται αμέσως, αλλά με έναν άλλο αμφιλεγόμενο χαρακτήρα στην ιστορία μας - ο Ιβάν ο Τρομερός.

Μετά τη σύλληψη του Καζάν, οι παμπ άρχισαν να εμφανίζονται στη Μόσχα και ονομάζονταν καμπακί. Μετά από λίγο καιρό, άρχισαν να ονομάζονται "βασιλικές ταβέρνες", "σπίτια δαντέλες". Και μόνο στα μέσα του 18ου αιώνα, έλαβαν τον ορισμό των "παμπ".

Image

Με το άνοιγμα αυτών των εγκαταστάσεων, τα ποτά στο σπίτι σταμάτησαν να παράγουν. Ο καθένας θέλησε να περάσει χρόνο σε ένα γεμάτο μέρος.

Πολύ περίεργο είναι το γεγονός ότι οι πρώτες επίσημες μονάδες μέτρησης ενός υγρού ονομάστηκαν μετά τα μέτρα των πρώτων "ράβδων": ένας κουβάς, μια στάση, μια κούπα κλπ.

Η ίδια η λέξη "ταβέρνα" της ταταρικής προέλευσης σήμαινε "πανδοχείο". Δηλαδή, αρχικά αυτά ήταν τα πρώτα ξενοδοχεία για oprichniki και πολεμιστές, στο οποίο σερβίρονται διάφορα αλκοολούχα ποτά.

Αλλά οι παμπ άρχισαν να προσελκύουν ευρύτατο τμήμα του πληθυσμού και τα τέλη από την πώληση οινοπνευματωδών ποτών στο ταμείο ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.

"Pitukhov (από τη λέξη" ποτό ") από τις ταβέρνες του Τσάρου να μην απομακρύνουν, συλλογή δαντέλα να περάσει ενάντια στο παρελθόν με κέρδος», - είπε το κρατικό διάταγμα. Αυτό σημαίνει ότι οι αρχές του κράτους της Μόσχας όχι μόνο δεν αγωνίστηκαν ενάντια στη μέθη στη χώρα, αλλά αντίθετα, ανέπτυξαν τέτοια ιδρύματα και ενθάρρυναν τη χρήση αλκοόλ μεταξύ ευρέων τμημάτων του πληθυσμού. Τα ονόματα των εγκαταστάσεων αλίευσης ήταν διαφορετικά: "Μεγάλη ταβέρνα Τσάρεφ", "Αιώνιο κερί". Όλοι όμως ονομαζόταν επίσημα "ταβέρνες του Τσάρ", και από το 1651, "αυλές δαντέλας". Και μόνο το 1765 έλαβαν το όνομα "πόσιμο σπίτι".

Image

Οι πρώτοι "ξηροί νόμοι" στη Ρωσία

Η κατάσταση με μεθυστική κατάσταση ήταν τόσο σοβαρή που ο Τσάρος Αλεξέι Μιχαΐλοβιτς αναγκάστηκε να συγκαλέσει ένα Zemsky Sobor, στο οποίο αποφασίστηκε η τύχη τέτοιων «φραγμών». Στη συνέχεια, οι αρχές περιόρισαν με σύνεση τον αριθμό αυτών των εγκαταστάσεων και δεν επέτρεψαν περισσότερα από ένα φλυτζάνια να τα πουλήσουν για να απομακρυνθούν. Αλλά για να ξεπεραστεί η συνήθεια των ανθρώπων δεν είναι τόσο απλό. Η βότκα αγοράστηκε σε κουβάδες, καθώς δεν υπήρχαν απλά φιαλίδια που να ήταν γνωστά σήμερα. Μια τέτοια ικανότητα "ζωογόνου ύδατος" ή "ζεστό κρασί" περιείχε περίπου 14 λίτρα ποτού.

Ενδιαφέρον: η ποιότητα της βότκας καθορίστηκε με βάση το βάρος. Εάν ο κάδος ζύγιζε 30 λίβρες (περίπου 13, 6 κιλά), τότε το αλκοόλ θεωρήθηκε καλή ποιότητα, όχι αραιωμένο. Αν περισσότερο - ο ιδιοκτήτης περιμένει την σκληρή αποσυναρμολόγηση. Παρεμπιπτόντως, και σήμερα, μπορείτε να καταφύγετε σε παρόμοιες μεθόδους επαλήθευσης. Ένα λίτρο καθαρού βότκα 40% θα πρέπει να ζυγίζει ακριβώς 953 γραμμάρια.

Καμπακς κοντά - ταβέρνες ανοικτές

Από το 1881, υπήρξε μια ποιοτική αλλαγή στην πολιτική κατά του αλκοόλ του κράτους.

Image

Τα Καμπακ είναι κλειστά από τώρα και στο εξής. Αλλά αντί τους εμφανίζεται μια μικρή παμπ - μια ταβέρνα ή μια ταβέρνα (αρχικά αυτός ο όρος εφαρμόστηκε στο φεγγάρι). Υπήρχαν πολλές διαφορές:

  1. Εκτός από το αλκοόλ, άρχισαν να πωλούν σνακ, τα οποία δεν είχαν ασκηθεί πριν.
  2. Το κρατικό μονοπώλιο εισήχθη στη χώρα, πράγμα που σημαίνει ότι ένα τέτοιο ίδρυμα ήταν υποχρεωμένο να λάβει ειδική άδεια πώλησης και αγοράς αλκοόλ μόνο από κρατικά αποστακτήρια.

Ο Mendeleev "εφευρέθηκε" βότκα;

Αυτή τη στιγμή συγκαλείται ειδική επιτροπή, με επικεφαλής τον διάσημο χημικό Δ. Μεντελλέεφ. Αποφασίζει πώς να ενσταλάξει μια κουλτούρα κατανάλωσης στον πληθυσμό, προκειμένου να «διδάξει να εξετάζει τη βότκα ως στοιχείο μιας γιορτής και όχι ως μέσο πρόκλησης σοβαρής μέθης και λήθης».

Προφανώς, λοιπόν, στη χώρα μας ο μύθος είναι ευρέως διαδεδομένος ότι ο Μεντελλέεφ "εφευρέθηκε" βότκα. Στην πραγματικότητα, δεν είναι. Μόνο για πρώτη φορά με αυτόν τον όρο, σε επίσημο επίπεδο, άρχισε να καλεί ένα ισχυρό αλκοολούχο ποτό. Πριν από αυτό, ονομάστηκε διαφορετικά: "βρασμένο κρασί", "κρασί ψωμιού", "kormcha", "νερό φωτιά". Ο όρος "βότκα" θεωρήθηκε πριν από την ορολογία, προήλθε από το ελαττωματικό "νερό", "νερό" και χρησιμοποιήθηκε μόνο σε σχέση με τα φαρμακευτικά βάμματα με βάση το αλκοόλ. Ως εκ τούτου, πιστεύεται ότι η βότκα "εφευρέθηκε" από το διάσημο χημικό μας. Αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι ο Mendeleev έφερε τις σύγχρονες βέλτιστες αναλογίες του ποτού: αλκοόλ 40-45%, το υπόλοιπο είναι νερό.

Τα προβλήματα δεν επιλύθηκαν

Η μεταρρύθμιση των ειδικών φόρων κατανάλωσης οδήγησε στο αντίθετο αποτέλεσμα: η χαμηλής ποιότητας βότκα πατάτας χαμηλής ποιότητας αντικατέστησε το προϊόν υψηλής ποιότητας, καθώς πολλά εγκεκριμένα εργοστάσια εργάστηκαν είτε για εξαγωγή είτε για στρατιωτική ιατρική.

Μετά την επανάσταση, απαγορεύτηκε τελείως η εμπορία αλκοόλ, αλλά από το 1924 η πώληση του συνεχίστηκε. Μετά από αυτό, υπήρξε ακόμη μια προσπάθεια να εισαχθεί ένας «ξηρός νόμος» κατά τη διάρκεια της περεστρόικα περιόδου, αλλά μια τέτοια πολιτική κατέστρεψε μόνο το αλκοόλ υψηλής ποιότητας στη χώρα και οι δημοκρατίες όπως η Γεωργία και η Μολδαβία βρίσκονταν στο χείλος της χρεοκοπίας, καθώς το κύριο ποσοστό των εξαγωγών τους ήταν κρασιά και κρασί.

ενδιαφέροντα άρθρα

Governatore della regione di Pskov 2009-2017: successi, scandali, biografia

Costume nazionale dell'Azerbaijan: descrizione

Qual è la principale moschea di Mosca? Posizione di altre organizzazioni musulmane

Da cosa muoiono i picchi e cosa no