Demonetizacija zlata je postopen proces zlata, ki izgublja svoje denarne funkcije: vzroke, faze in posledice

Anonim

Demonetizacija zlata je, ko zlato preneha ali se preneha uporabljati kot plačilno sredstvo. Ta proces je naraven, saj so mnoge lastnosti zlata, ki so mu prej dajale pomen, za mnoge postale neudobne. Zlato ni prenehalo biti visoko cenjeno, vendar je izgubilo svojo prejšnjo vrednost.

Zgodnja faza razvoja blagovno-denarnih odnosov. Prva uporaba zlata kot denarja

Izmenjava produktov dela je obstajala v primitivnih časih. Sosednja plemena so izmenjala presežne proizvode, vendar taka izmenjava ni bila vedno enakovredna. Več časa, dela in sredstev je bilo porabljenih za proizvodnjo nekega blaga kot za druge. Plemena so se nekako poskušala dogovoriti o razmerjih izmenjave, vendar se je pojavilo drugačno stanje - oblikovanje presežnega kupljenega izdelka. Vse se je spremenilo, ko so ljudje obvladali taljenje kovine.

Image

Prva kovina je bila zlato. Bilo je lažje najti - kosi zlata v reki ali v jami so bili takoj vidni. Ni bilo potrebno imeti izjemnega znanja o njegovi obdelavi ali kopati globoko, da bi jo našli. Danes zveni noro, toda zlato je bilo uporabljeno za izdelavo gospodinjskih predmetov, orodja in orožja.

Prstani so bili narejeni iz zlata na zobih pluga, nožev, mečev, skodelic, nakita. Uporabljali so jo povsod in vedno je bilo potrebno. Potem so se ljudje naučili rudariti in uporabljati druge kovine, vendar je ostala navada plačevanja z zlatom. Bilo je priročno: zlato ni rjelo, ni izgubilo sijaja, lahko je bilo razdeljeno. Poleg tega nahajališča bakra, kositra, srebra ali železa niso bila povsod in zlato je bilo takrat zelo razširjeno. Za plačilo so bili uporabljeni tako končni izdelki kot ingoti. Glavno merilo vrednosti je bila teža kovine.

Pojav kovancev

Prvi zlati kovanci so se pojavili v starem Rimu. Bili so kovani v dvorišču templja boginje zaupanja - Kovanci, od tod tudi ime. Na eni strani izdelka je bila njegova teža izkopana, na drugi pa obraz cesarja v profilu. Poleg denarne cirkulacije je bila hkrati razdeljena tudi menjava. Barter je menjava blaga za blago. Ampak to ni bila demonetizacija zlata. Samo takrat zlato ni bilo dovolj, poleg tega je bil denarni promet še v povojih. Za revne je bilo lažje zamenjati stvar za stvar kot najprej zamenjati denar (še vedno moraš najti osebo z denarjem) in potem kupiti denar, ki ga potrebuje, z denarjem.

Image

Srednji vek, videz računov

Največja porazdelitev zlata kot plačilnega sredstva, pridobljenega v srednjem veku. Vsak bolj ali manj samospoštovani monarh je menil, da je njegova dolžnost, da kuje svoj kovanec. Vendar pa zadeve avtokrata niso vedno šle dobro in mnogi izmed njih so "pokvarili" svoje kovance in zmanjšali težo. Ne samo kralji in gospodarji so se ukvarjali s pokvarjenostjo zlatnika. Tudi trgovci in menjalci denarja so prispevali. Kovanci so bili narezani na kose, izbrisani, taljeni in peresekanivali. Toda to ni bil razlog za demonetizacijo zlata.

V srednjem veku je bila nevarnost, da bi med prevozom izgubili zlatnike in palice, večja od pridobivanja poškodovanih kovancev. Na cestah so delovali razbojniki in vitezi. Prevoz zlata je bil nevaren. Trgovci in prvi bančniki so prišli do novega načina plačevanja brez prevoza kovancev - račun. Račun je plačilni nalog, ki daje imetniku pravico do prejemanja zlatih kovancev od določene osebe. Kmalu so se začeli uporabljati računi skupaj s kovanci. V bistvu je bil račun zavarovan z zlatom. Ta zakon je bil prototip prvega papirnega denarja - bankovcev.

Image

Rast proizvodne proizvodnje

Z razvojem proizvodnje so Fabrika in prve tovarne začele proizvajati več blaga, predvsem pa masovno porabo. Zlati rudnik ni sledil splošni rasti, potreba po zamenjavi je bila ostra, saj je denarni primanjkljaj povzročil gospodarski razvoj. Rast proizvodnje in povečanje blagovnega prometa je eden od glavnih razlogov za demonetizacijo zlata.

Pojav papirnega denarja

Vzporedno je prišlo do kroženja računov, nato pa so bili bankovci. Bankovec je vrednostni papir, ki ga banka izda proti zlatu. Banka je morala na zahtevo opraviti zamenjavo. Sprva je bil tečaj postavljen na enega na enega, vendar je kmalu zaradi pretirane zlorabe tiskarskih strojev stopnja papirnega denarja začela upadati. Bilo je klicev, da bi vse vrnili nazaj, vendar nihče ni bil pripravljen vrniti se na prejšnjo raven proizvodnje in porabe.

Image

Industrijska revolucija in doba zlata standarda

Industrijska revolucija je privedla do povečanja produktivnosti dela in cenejšega blaga. Obstaja več blaga, postali so bolj raznoliki in nenazadnje bolj dostopni tudi za najnižje sloje družbe. Obstajala je nujna potreba po velikih količinah gotovine, vendar bi bilo treba njihovo izpustitev racionalizirati, tako da ne bi povzročila njihove popolne amortizacije. Tako se je pojavila nova funkcija zlata, v zameno za izgubljene za druge. Zlati kovanci so prenehali biti medij kroženja, vendar so postali sredstvo varnosti in dejavnik, ki omejuje nenadzorovano emisijo denarja.

Zlati standard je bil široko sprejet konec XIX. Stoletja. Do takrat se je zlato v mednarodnih plačilih uporabljalo kot vrednostni standard, manj pogosto kot plačilno sredstvo. Čeprav je bil prevoz zlata na vlakih ali ladjah bolj izjema kot pravilo. Če bi lahko dobil s čekom ali računom - jih uporabil. Zlati kovanci in palice so bili prepeljani le v izjemnih primerih.

Posledice dveh svetovnih vojn za obtok zlata

Najmočnejši udarec za zlati standard je bil rešen v prvi in ​​drugi svetovni vojni. Postopen proces zlata, ki je izgubil svoje denarne funkcije, je postal neizogiben, saj so sodelujoče države izgubile svoje zlatne in devizne rezerve. Do konca druge svetovne vojne v Evropi praktično ni bilo nobenih zalog zlata ali zlatih zalog. Združene države, ki so bile takrat najbolj zavarovane države zlatih rezerv, so naredile korak brez primere z zagotavljanjem pomoči evropskim državam v zameno za določene privilegije. Poleti 1944 je bil podpisan Bretton Woods sporazum, po katerem je dolar postal svetovna valuta. To je bilo vezano na zlato po fiksni obrestni meri 31 $ za arbitražno unčo (približno 31, 1 grama). Na zahtevo je bilo mogoče zamenjati dolarje za plemenite kovine.

Vendar pa ta situacija ni ustrezala vsem. Prva država, ki se je odločila vrniti zlato v Evropo, je bila Francija. Charles de Gaulle je poslal letalo z 1, 5 milijardami dolarjev za nakup zlata v Združenih državah. Po Franciji se je Nemčija odločila vrniti zlato, vendar ni imela časa. Ameriško vodstvo je na Jamajki poleti 1976 nemudoma organiziralo konferenco, po njenih rezultatih je bil sporazum Bretton Woods razveljavljen in sprejet je bil nov sporazum, po katerem ameriški dolar ni imel tesnega vezanosti za zlato. Drugim valutam je bilo tudi priporočeno, da gredo na "prosto plavajoče".

Image

Naši dnevi

Ali je proces demonetizacije zlata zaključen ali ne? V tem času je to vprašanje mogoče odgovoriti pritrdilno. In čeprav Mednarodni denarni sklad ne prepoveduje izvajanja mednarodnih plačil v zlatih kovancih in plemenitih kovin, se plemenite kovine praktično ne uporabljajo v mednarodnih plačilih. Zlato se šteje kot predmet dolgoročne naložbe ali špekulacije, ne pa kot plačilno sredstvo. Zlata in zlatnika ne gre tako svobodno kot pred več stoletji. Pri poravnavi med fizičnimi in pravnimi osebami se ne sprejemajo. Vendar to ne pomeni, da se plemenite kovine uporabljajo samo za izdelavo nakita.

Image

Zlate palice in zlatnike lahko kupite v podružnicah Sberbank (ne vsi). Vsak državljan lahko odpre kovinski bančni račun. Za tiste, ki želijo vlagati v zanesljivo sredstvo in dolgoročno, je zlato eno izmed najbolj priročnih orodij. Sberbank objavlja zlata kotacija skupaj z dolarskimi in evro kotacijami.

Borza

Na borzi je zlato eno izmed najbolj zanimivih orodij. Po eni strani je to ločeno blago, na drugi strani pa je njegov odnos z valutami različnih držav, še posebej z dolarjem, očiten. Ko vlagatelji niso prepričani o ameriškem dolarju, prenašajo denar v zlato in obratno. Zlato ne izgubi svoje vrednosti v daljšem časovnem obdobju, kar lahko preverimo z zlatimi kotacijami Sberbank.

Presežek plemenitih kovin v nacionalnih bankah v posebnem skladišču. Te zaloge - zakladi, na eni strani, omogočajo ohranjanje visoke stopnje plemenite kovine, po drugi strani - uporabo "zračne blazine", če je to potrebno za podporo nacionalne valute.

Posledice demonetizacije

Demonetizacija zlata je proces postopnega prehoda denarnega obtoka od vrednosti, utelešene v samih plačilnih sredstvih, v njeno abstraktno obliko, ko je denar končno izgubil svojo materialno obliko. Danes gospodarstvo uporablja novo obliko denarja - elektronsko. Široko razširjen kreditni denar. Lahko si sposodiš in se čez nekaj časa vrneš. Denar večinoma ne zagotavljajo plemenite kovine, temveč proizvodi in storitve.

Res je, da nekateri ekonomisti še vedno verjamejo, da je zavrnitev zavarovanja z zlatom napaka. Razlog za to skeptičnost papirnega in elektronskega denarja je, da obstaja tveganje, da izgubimo nadzor nad izdajo denarja.

Image

Pojav inflacije se je pojavil skupaj z demonetizacijo zlata. Ta težava se ni pojavila, ker so ljudje kot sredstvo izmenjave prenehali uporabljati zlatnike in palice. Dejstvo je, da vse države niso šle skozi vseh faz monetarnega razvoja.

V nekaterih državah, v katerih se mehanizmi monetarnih odnosov zgodovinsko niso razvili, lokalni vladarji bankovce nekontrolirano natisnejo, kar vodi v njihovo hitro depreciacijo. Če v državi ni proizvodnje blaga in storitev, potem tudi če na svoje ozemlje postavijo zlato, to ne bo rešilo problema zagotavljanja vsega, kar potrebujejo prebivalstvu, zlato pa bo pritekalo tja, kjer bo našlo bolj uporabne aplikacije.

Zanimive Članki

De mærkeligste tatoveringer i verden: fotosamling

"Nürnberg-æg": mesterværker af tyske urmakere

Filmografi og personlige liv af Hollywood skuespiller Barbo Adrienne

Afrikanske mønstre, ornamenter og motiver.