Білі сови - рідкісні і красиві хижаки

Anonim

Білі сови - представники сімейства совиних, які мають характерну білу забарвлення оперення. Можливо вкраплення темно-бурих плям, які утворюють кілька рядів поперечних ліній. За кількістю і яскравості цих відмітин можна судити про вік і статевої приналежності птиці: чим старше особина, тим менше плям і, відповідно, рівніше білий колір.

Image

Ареал проживання, в якому традиційно зустрічаються білі сови, представлений територією полярних і помірних зон: тундри Північної Америки і Євразії. Крім того, сюди можна віднести також великі острови, що знаходяться в Північному Льодовитому океані, такі як Нова Земля, Гренландія, Північна Земля, Острів Врангеля, а також Новосибірські острови. Зустріти цю прекрасну хижачку можна і на Шпіцбергені, і на Алясці.

Біла сова - великий птах з розмахом крил до півтора метрів. Як не дивно, самки значно більші за самців як по вазі, так і за розміром. Крім того, характерною ознакою можна вважати і те, що жіночі особини мають більше пестрин на пір'ї.

Image

Пташенята, що вилупилися мають коричневе забарвлення, який, як уже говорилося раніше, з віком змінюється на білосніжне оперення. Дзьоб у всіх птахів чорного кольору і практично до самого кінчика покритий невеликими жорсткими пір'ям. Пазуристі ноги також покриті значним шаром оперення. За зовнішнім виглядом воно нагадує шерсть і утворює так звані "патли".

Білі сови гніздяться на височинах, при цьому перевага віддається сухому грунту і горбах. Будівництво може починатися ще до танення снігу, тому вибір місця має величезне значення. Саме гніздо являє собою ямку в землі, куди сови-батьки приносять пух, рослинну ганчір'я і шкурки гризунів. Проте охоронювані від хижаків території мають площу до 6 кв. км. Традиційно ці птахи дотримуються старих місць гніздування і змінюють його, тільки якщо їх змушують умови існування.

У виборі шлюбного партнера білі сови непостійні: у деяких районах спостерігаються стійкі пари протягом декількох років, в той час як в іншій місцевості сови "сходяться" тільки на один рік.

Image

Середня тривалість життя цієї хижого птаха в дикій природі складає близько 9 років. Проте в умовах штучного утримання це значення може досягати 30. Природними ворогами полярних сов вважаються поморники, а також лисиці і песці, які представляють значну загрозу для відкладених яєць, пташенят, що вилупилися і молодих птахів.

Білі сови полюють на мишоподібних гризунів, таких як лемінги, а також пищух, зайців, дрібних хижаків та птахів. Не гидують рибою і падлом. Крилаті хижаки відіграють важливу роль в становленні тундрових екосистем, оскільки є регуляторами популяції гризунів.

Image

Біла сова зустрічається у багатьох аспектах культури країн помірних і полярних зон. Так, наприклад, вона є офіційним символом канадської провінції Квебек, а також нанесена на зображення герба Кайеркан. Полярна сова занесена в Червону Книгу і внесена в Додаток II Конвенції CITES. Подивіться на представлені фото: біла сова в польоті виглядає розкішно і велично.

Цікаві статті

הגרסה העיקרית של המקור של השם Akimov

סרגיי לסקוב: ביוגרפיה, קריירה עיתונאית וחיים אישיים

Gribulina אירינה: ביוגרפיה וחיים אישיים

Hikama - מה זה? תיאור, תכונות, שימוש קולינרי